Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини Свят

Путин поиска буферна зона между Русия и Украйна. Ето как отговориха САЩ

   
Путин поиска буферна зона между Русия и Украйна. Ето как отговориха САЩ

Руският президент Владимир Путин иска между Русия и Украйна да има буферна зона, за да се гарантира „нашата сигурност от оръжия с голям обсег, предимно чуждестранни“, пише ФАКТИ

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви на брифинг, че му е трудно да разбере как може да има демилитаризирана зона между двете държави, когато на украинска земя, във въпросните територии, продължава да има руски войски.

„Руските войски продължават да са вътре в Украйна. Трудно е да има демилитаризирана зона, когато руските войници продължават да операрират от украинската страна на границата. Путин даде ясно да се разбере отново и отново, че не е променил целта си да превземе и подчини Украйна“, каза Матю Милър.

Той добави, че ако Русия наистина има интерес от демилитаризирана зона, то първото, което може да направи, е да демилитаризира своите войски от териториите на Украйна, които е окупирала.

Американският дипломат приветства одобряването на нов пакет от помощ, която ЕС ще изпрати на Украйна, и добави колко е важно американският Конгрес да продължи да помага на Киев срещу руската агресия, защото това е от интерес не само на украинската, но и на американската сигурност.

През последните седмици Кремъл изпраща сигнали на Вашингтон, че Путин е готов да прекрати агресията си, но цената, която Украйна трябва да плати, е капитулация. Москва посочи, че няма да изтегли своята армия от окупираните земи и всъщност предложението за „мир“, което Русия отправя, означава Украйна да се откаже от близо 1/5 от своята територия, включително Крим.

Руският военнопрестъпник Путин, объркан от своите собствени лъжи и изкривяване на действителността, наскоро призна, че Русия е завоювала украински територии, което накара руски жалбоподател да сезира Следствения комитет на РФ за наказателно дело по член 353 от Наказателния кодекс на федерацията (започване на война). „Стигам до извода, че длъжностното лице Владимир Владимирович Путин е извършил особено тежко престъпление при планиране, подготовка, разгръщане или водене на агресивна война с използване на въоръжените сили на Руската федерация срещу друга унитарна държава Украйна“, посочи жалбоподателят, чиято анонимност бе запазена в тайна от страна на медиите от съображения за сигурност.

В Руската федерация употребата на „война“ е равносилна на затвор, макар че официални представители на режима на Путин, в това число той самият, често се объркват и сами изричат думат-табу. Според руската пропаганда по време на „специалната военна операция в Украйна“ руската армия атакува военни цели, което е откровена лъжа още от началото на инвазията. Москва използва и друга тактика при разпространяване на дезинформация: обвинява западните страни и Киев, че не искат „мир“, докато всекидневно продължава да бомбардира мирни градове и да избива цивилни без причина.