Петък, 03 Май 2024
           
Свят

Виктор Орбан след като прие сделката с ЕС: "Отидох до стената"

   
Виктор Орбан след като прие сделката с ЕС: \

Унгарският президент Виктор Орбан заяви в петък, че е "отишъл до стената" за страната си, преди да се съгласи със сделката с ЕС в четвъртък за предоставяне на нова помощ на Украйна, и че е предотвратил риска от загуба на средства от ЕС, предназначени за Будапеща, от общата каса на блока, пише ФАКТИ

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха единодушно в четвъртък за отпускане на нова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54 млрд. долара), изпращайки послание до Съединените щати, където се появиха разногласия дали да продължат да подкрепят Киев в борбата му срещу руската инвазия.

Споразумението беше постигнато изненадващо бързо след седмици на съпротива от страна на Унгария, която отказва да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната и чиито отношения с Украйна са помрачени от напрежението относно третирането на около 150 000 етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна.

В редовното си интервю по държавното радио в петък, в което се обръща към вътрешната си аудитория, Орбан заяви, че постигнатото в четвъртък споразумение е добро.

"Отидох до стената," каза Орбан.

"Ако тази сделка не беше постигната и Унгария беше продължила да използва правото си на вето, тогава 26 държави членки щяха да се съгласят да изпратят парите на Украйна ... и щяха да отнемат средствата, предназначени за Унгария, и да ги изпратят и на Украйна - защо това щеше да е добро?"," добави Орбан.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати