Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Мнозинството си поправи поправката и върна ВСС

   
Мнозинството си поправи поправката и върна ВСС

Депутатите приеха Пленумът и колегиите на Висшия съдебен съвет (ВСС) да съществуват до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет. Това стана ясно по време на гласуване на второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Вносител е Министерски съвет.

С промените в Конституцията, приети в края на 2023 г., бяха премахнати Пленумът на ВСС със съответните колегии към него и бяха създадени два отделни органа - Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Новите органи обаче не могат да започнат работа, докато не бъдат избрани нови избори за членове на висшите съвети, и докато не се направят съответните изменения в законите, свързани с промените в Конституцията.

В дебата очаквано най-гръмогласни бяха от опозиционните партии, които разкритикуваха предложението на управляващите. Депутатът от "Има такъв народ" и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Кирил Петков - Гроздан Караджов заяви, че сглобката нарушава законите и Конституцията на България. Законопроектът е внесен с фалшиви мотиви, подписано е нещо, което не се е случило - че ВСС се е събрал, обсъдил и едва ли не по негово внушение се прави поправката, разкритикува народният представител. Той призова и да свидетелства председателстващият ВСС Боян Магдалинчев, който беше в пленарна зала.

От своя страна Боян Магдалинчев обясни, че след приемането на конституционните промени, пред членовете на ВСС възникнали доста въпроси - какво ще се случи след създаването на двата нови органа във ВСС - Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Пленумът на ВСС към настоящия момент не съществува, защото той изготвя и внася проекта за бюджет на съдебната система, посочи Магдалинчев. Пленумът на ВСС определя възнагражденията на магистратите и съдебните служители, обясни той правомощията на колективния орган. Как може да работи съставът на ВСС и да изпълнява своите функции? Съществува ли ВСС или с влизането в сила на новата Конституция преустановява съществуване си или не, запита Магдалинчев. До избирането на новия ВСС съдийската и прокурорската колегия на кадровия орган, трябва да изпълняват функциите си, настоя той.

"ВСС и прокурорската колегия на ВСС избра за изпълняващ функциите на главен прокурор, изпълнява функциите, но не е главен прокурор, защото не е проведена процедура, няма указ на президента, няма мандат и не е член на ВСС. Пленумът на ВСС по Закона на съдебната власт, няма да се прилага в частта до промените в Конституцията, но в останалата част ще се прилага или няма? Ако не се прилага може да се доведе до блокиране работата на ВСС. Този текст, който се предлага с промените в НПК - до избирането на новия ВСС, настоящият кадрови орган да изпълнява правомощията си донякъде може да въведе редови порядък във функционирането на ВСС", подчерта Боян Магдалинчев.

Цвета Рангелова от "Възраждане" заяви, че гилотината на управляващото мнозинство за пореден път е прегазила правилника за дейността и организация на Народното събрание. ВСС не може да упражнява никакви пълномощия повече, защото бе закрит, възмути се и адвокат Петър Петров от формацията на Костадин Костадинов. "Бъдете разумни, защото и това законопроектче ще отиде в Конституционния съд", закани се той. И обяви - да не се възкресяват органи, които вече не съществуват.

И въпреки многократните призиви, които отправиха опозиционните партии, управляващото мнозинство да направи изказване и да защити законопроекта си, такова не бе направено. Основните изказвания направиха "Възраждане", ИТН и БСП.

news.bg