Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Новият Закон за защита от домашно насилие все още не се прилага

   
Новият Закон за защита от домашно насилие все още не се прилага

Макар и промените в Закона за защита от домашно насилие да бяха приети скорострелно през лятото след случая Дебора, то 6 месеца по-късно те не се прилагат на практика.

За това алармираха 35 неправителствени организации, обединени в Коалиция "Заедно срещу насилието", които призоваха премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, както и министри от кабинета, да ускорят прилагането на приетия закон. В открито писмо те критикуват бавното и неефективно прилагане на промените в Закона, които бяха приети от 49-ото Народно събрание на 21 юли 2023 г. и 7 август 2023 г.

В позицията се посочва, че на българските институции бе даден достатъчно дълъг период - цели 6 месеца, за да могат отговорните министерства, институции и държавни органи да се подготвят и да съобразят организацията на дейността си с промените в закона.

Според Коалиция "Заедно срещу насилието" забавянето идва предимно от страна на Министерския съвет. Правилника за устройството, организацията и дейността на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие е приет едва на 13 декември 2023 г., след изтичане на 3-месечния срок, посочен в закона. Отделно срокът, в който Министерският съвет е длъжен да приведе Правилника за прилагане на ЗЗДН в съответствие с обнародвания на 1-ви август 2023 г. Закон за изменение и допълнение на ЗЗДН е 6-месечен и изтича на 1-ви февруари 2024 г.

В него следваше да се съдържа и Методиката за оценка на риска, по която съобразно закона съдът е задължен да извършва оценка на риска. На практика съдът е задължен от 1-ви януари да прилага Методика, която обаче Министерски съвет все още не е приел. И към момента на Портала за обществени консултации на Министерския съвет няма публикуван проект на Постановление за приемане на Правилник за прилагане на ЗЗДН, изтъкват от организацията.

В същото време от страна на вече създадения Национален съвет следваше досега да бъде разработен и представен за приемане от МС Координационният механизъм за помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие. Той е важен, защото следва да разписва основните процедури на взаимодействие между органите на изпълнителната власт, органите на местното самоуправление и местната администрация и юридическите лица, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашното насилие по реда на ЗЗДН.

Към момента на Портала за обществени консултации на Министерския съвет няма публикуван проект на решение за приемане на Координационния механизъм за помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие, посочват от Коалиция "Заедно срещу насилието". И задават въпроса - защо неправителствените организации биват държани настрани от целия процес, при условие, че те основно притежават експертизата в защитата от домашно насилие.

Забавянето на приемането и прилагането на закона коства здравето и живота на много пострадали, които продължават да се обръщат основно към неправителствените организации, посочва се в позицията. В същото време институциите отново не работят достатъчно ефективно.

Неправителствените организации посочват, че продължават проблемите и при задържането на извършителите, при връчването на ограничителните заповеди, при оценката на риска за лицата от страна на съдебните състави, при медицинските прегледи и на практика във всички области.

Писмото завършва с призив за незабавни действия в името на жертвите на насилие по прилагането на Закона, въвеждането на новите практики и механизми. Време е и държавата да допринесе за грижата и превенцията, при това не само на думи, категорични са от организацията.

Коалиция "Заедно срещу насилието" е неформално сдружение на неправителствени организации, чиято цел е по-ефективната борба с домашното насилие.

  1. Асоциация Деметра
  2. Асоциация "НАЯ"
  3. Българска платформа към Европейско женско лоби
  4. Български хелзинкски комитет
  5. Български фонд за жените
  6. Български Център за Нестопанско Право
  7. Женско сдружение "Екатерина Каравелова"
  8. Младежка ЛГБТ Организация Действие
  9. Народно Читалище "Иван Вазов - 2014"
  10. Национална мрежа за децата
  11. Неформален Колектив "Феминистки Мобилизации"
  12. Родопски Фонд за Жените- Попрелки
  13. Сдружение Жените на Казанлък
  14. Сдружение "Център Мария"
  15. СНЦ "ЖАНЕТА"
  16. SOS Семейства в риск
  17. Фондация Асоциация Анимус
  18. Фондация Билитис
  19. Фондация Будителките
  20. Фондация в помощ на жени,претърпели насилие-Флай-първо обичай себе си
  21. Фондация Да-Обединени срещу насилието
  22. Фондация Emprove
  23. Фондация за безбрачните самотни родители в България
  24. Фондация За Нашите Деца
  25. Фондация Impact Drive
  26. Фондация "Мама има работа"
  27. Фондация "Окрилена"
  28. Фондация П.У.Л.С. Перник
  29. Фондация "Ресурсен център Билитис"
  30. Фондация "Солидарност в действие"
  31. Фондация "Х и Д Джендър перспективи"
  32. Ирен Кривошиева- Досева- адвокат
  33. Център за Развитие и Устойчиви Общности
  34. Олга Чернева - консултант Българска платформа към ЕЖЛ
  35. ЦПК "Феникс"-гр.Пловдив