Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Заличени са залозите върху акциите на част от публичните предприятия към ДКК

   
Заличени са залозите върху акциите на част от публичните предприятия към ДКК

Заличени са всички залози върху акциите, които са направени в минали години, на част от държавните предприятия към Държавната консолидационна компания (ДКК). Това съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Сред предприятията са "Ел Би Булгарикум" ЕАД, "Кинтекс" ЕАД, "Нити" ЕАД и други. От министерството подчертават, че до този момент тези дружества са били заложени като обезпечения по кредита на ДКК към Българската банка за развитие, което е поставяло под риск развитието на стратегически активи за държавата, каквито са предприятията под шапката на ДКК.

От ведомството посочват, че това е станало възможно след изплащането на дълга на ДКК към ББР. По този начин е било прекратено трупането на лихви, които само дотук през годините възлизат на над 22 млн. лв. Само за последната година те са в размер на 6 милиона и половина лева.

За погасяването на кредита министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов предприе всички необходими действия по закон и възстанови първите 45 млн. лева на ДКК от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс.

Кредитното задължение е натрупано между 2018 г. и 2020 г. от ДКК, във връзка с платено авансово на дружеството, изпълнител на несъстоялия се правителствен комплекс, както и заради купено задължение от ДКК през 2018 г., свързано с Кемира ЕООД, за което вече е сезирана прокуратурата и държавата продължава да търпи щети.

С погасяването на кредита и със заличаването на всички залози върху акциите на дружествата, те вече ще могат да се развиват и да внасят дивидент в бюджета, вместо да продължават да изплащат лихви по кредита. "Следващите ни стъпки са свързани с бъдещето на тези предприятия", подчерта Богданов. По неговите думи с връщането на цялата сума по кредита се спестяват значителни средства, които са разходвани до момента и които ще бъдат инвестирани в устойчивото развитие на предприятията занапред.

Министър Богданов е категоричен, че във всички случаи на неефективно управление, ще бъдат предприети необходимите действия по закон за защита на държавния интерес. Продължава и работата за възстановяването на още финансови щети, генерирани в предишни години по различни направления.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати