Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Кой е разстреляният Мартин Божанов - Нотариуса

   
Кой е разстреляният Мартин Божанов - Нотариуса

Показната стрелба в столичния квартал "Горна баня" разбуни духовете около името на убития Мартин Божанов, носещ прякора Нотариуса. Убийството бе извършено сряда вечер (31 януари).

Стрелбата е станала около 19:30 часа в комплекс "Глория палас", а жертвата е убита с няколко изстрела. Все още липсват мотиви и заподозрени за убийството му.

От Нотариалната камера обявиха, че в техния регистър няма и никога не е било вписвано лице с име Мартин Божанов като нотариус или помощник-нотариус.

Името на Мартин Божанов се появи в разследване на Антикорупционния фонд. В него той е посочен като човек за контакт с прокурори срещу заплащане, с цел решаване на проблеми на клиенти на обвинението, предаде NOVA.

„Тази мрежа стига до най-високо - и в Прокуратурата, и по най-високите политически етажи”, коментира директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев.

От Фонда предоставиха и заснето от тях интервю с Божанов. В него той заявява следното: „Консултирам множество юридически и физически лица по всякакви въпроси - от това как да аранжират градината или дома си до това към кой евентуално адвокат да се обърнат. Аз съм неосъждан и без висящи производства”.

От години името му се свързва и с крупни имотни измами. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че ще има проверка на старите разследвания срещу него.

„Има подадени сигнали за заплахи от негова страна към магистрати”, поясни градският прокурор на София Илияна Кирилова.

Главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че органите на реда ще проверят криминалното минало на убития. 

enlightenedСъпругата на Мартин Божанов

МВР потвърди, че съпругата на застреляния Мартин Божанов - Нотариуса, е служител на МВР. Тя е спечелила конкурс за назначаване на държавна служба в силовото министерство и е назначена в ГДБОП от 20 май 2021 г.

С предложение на тогавашния директор на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков нейното служебно правоотношение е прекратено от 2 август 2021 г. Причината - на съпругата на Божанов е отказ за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация.

С решение на Административен съд – София град от 18 октомври 2021г. и потвърдено с ново решение от 24 март 2022 г. на Върховния административен съд, тя е възстановена за държавен служител – стажант в МВР.

В момента служителката е в отпуск по майчинство, обясняват от вътрешното министерство.

По думите на директора на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев съпругата на убития е имала "интересна връзка" със семейството на бившия главен прокурор. „Има информация, че съпругите на Божанов и Гешев са били в близки отношения”, каза още той.