Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Кремъл към Запада: САЩ ще накарат ЕС да плати сметката за помощта за Украйна

   
Кремъл към Запада: САЩ ще накарат ЕС да плати сметката за помощта за Украйна

Съединените щати ще се опитат да накарат Европа да плати сметката за подкрепата за Украйна. Тази пропагандна тези изрази Дмитрий Песков, цитиран от агенция Ройтерс.

Днес най-накрая европейските лидери одобриха допълнителен пакет в размер на 50 милиарда евро за подкрепа на Украйна.

"Наблюдаваме. Разбираме, че Киев продължава да изпитва проблеми, както и колективният Запад", коментира Песков дискусиите, които се водиха в Европейския съюз изключително дълго, като един от виновниците за това забавяне бе унгарския премиер Виктор Орбан.

"Очевидно ще бъде направен опит за прехвърляне на финансовата тежест от подкрепата на Вашингтон за режима в Киев върху плещите на европейските данъкоплатци", подчерта говорителят на руския президент Владимир Путин.

По думите на Песков европейските служители, изразили загриженост относно риска от възможен конфликт с Русия, се стремят да представят Москва в негативна светлина. 

"Ситуацията е очевидна: това са опити да се демонизира Русия, да се създаде образ на враг, който се използва за измъкване на допълнителни пари от данъкоплатците", посочи представителят на Кремъл.

Изявленията му съвсем не са релевантни на ситуацията, защото инвазията на руските сили в Украйна, беше наречена от Москва „специална военна операция“, а се оказа пълномащабна война, довела до най-голямата конфронтация между Запада и Русия след Кубинската ракетна криза от 1962 г. 

Както Москва, така и Вашингтон предупредиха за риска от конфликт между НАТО и Русия. През 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън  лично предупреди, че пряка конфронтация между НАТО и Русия ще предизвика Трета световна война. Тогава руският президент Владимир Путин отхвърли категорично изявлението на Байдън, че Русия може да нападне НАТО. А руски официални лица не веднъж определяха като "глупости" твърденията на западни политици, че Русия може да атакува Алианса.

Реалностите обаче са съвършено други. ЕС вече ясно вижда и назовава тази заплаха. Европейски лидери и не само дори алармират, че Европа трябва да се готви за нова война, която ще бъде предизвикана от агресора Русия, която с действията си сама се позиционира като основен враг на Запада. Затова и внушенията на Дмитрий Песков звучат фалшиво и дори цинично в ситуация на ескалиращи атаки от страна на окупаторите в Украйна.