Четвъртък, 02 Май 2024
           
Новини

Скандалът Булсатком се разраства, на ход е Комисията за защита на конкуренцията

   
Скандалът Булсатком се разраства, на ход е Комисията за защита на конкуренцията

Драмите около искането на собственика на Виваком United Group да усили позициите си на българския пазар се нажежават.

Днес се очаква Комисията за защита на конкуренцията да одобри спорното придобиване на "Булсатком", което от месеци среща критики и съпротива от конкурентните телекоми. За това съобщава"Медиапул", която излезе днес с нова публикация. В нея става ясно, че решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече е факт, но реално на сайта на комисията все още тази информация не е потвърдена.  

В сряда лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изненадващо се обяви против сделката: "Много ни притеснява, ако КЗК одобри сделката между "Юнайтед Груп" и "Булсатком", каза той.

Последва остра и назидателна позиция на "Юнайтед Груп": "Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса "Булсатком". Той коментира потенциално решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите. По този начин г-н Петков се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор. Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган.

Съгласно българското законодателство КЗК е напълно независима от правителството. Тя прилага конкурентното право и не се ръководи от политически съображения. Нейните производства са поверителни. Разглеждането на казуса "Булсатком" продължава и решението все още не е прието и публикувано", посочва в изявлението на "Юнайтед Груп".

Самата комисия в четвъртък излезе с подобна позиция - че е независим орган, който не приема "инструкции" и че стриктно прилага националното и европейското право на конкуренцията, а решенията се взимат колективно и подлежат на съдебен контрол.

От позицията се разбира, че в КЗК са жегнати от изказването на Кирил Петков, че комисията не би следвало да взима важни решения прибързано, при изтекъл мандат и при заявена политическа воля за кадрови промени в регулаторите.

"Правомощията на членовете на Комисията не могат да бъдат прекратени на основания, свързани с точното изпълнение на техните задължения и правомощия", посочва КЗК, председателствана от Юлия Ненкова, кадър на ГЕРБ. 

Конкурентите телекоми са твърдо против сделката. Преди седмици от А1 дори нарекоха "недопустимо арогантно" намерението на собственика на "Виваком" да придобие "Булсатком", тъй като сливането би довело до създаването на играч, който държи около половината от телеком пазара у нас. От "Йеттел" също смятат, че би се стигнало до изкривяване на конкуренцията. 

Очаква се КЗК да публикува решението си.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати