Събота, 27 Апр 2024
           
Новини Политика

Секретар на президента отрече Радев да е получавал покана да стане част от "сглобката"

   
Секретар на президента отрече Радев да е получавал покана да стане част от \

Президентът Румен Радев не е получавал покана да стане част от управляващата "сглобка". Това обяви пред Би Ти Ви секретарят по отбрана и сигурност на държавния глава Димитър Стоянов. Твърдението, че някоя от формациите е имала такова предложение към Радев, лансира вицепрезидентът Илияна Йотова на 30 януари, като заяви, че "от началото на сглобката той не стана част от нея, макар че имаше такива оферти", ДНЕВНИК

Първоначално Стоянов заяви, че офертата към президента е била да бъде като английската кралица - с орязани права. Той визираше ограничените правомощия на служебните кабинети, приети с промените в конституцията. След това обаче уточни, че се шегува и че не знае за подобно предложение към Румен Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече той да е отправил такова предложение. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пък избегна да отговори директно на въпроса.

Според Димитър Стоянов в България няма проруски партии. По думите му има обвинения срещу някои политически сили, както и срещу самата президентска институция, но зад тези обвинения няма доказателства. Той коментира и наскоро регистрираното "Движение Трети март", което е свързвано с Радев заради това, че в него участват близки до президента хора. Сред тях е и Весела Лечева, която регистрира движението. Тя е бивш министър на спорта в служебни правителства на Радев.

"Ако има някакъв политически проект, зад който държавният глава ще застане, то той ще го обяви сам. Но трябва да кажем, че според разпространена наскоро статистика 64% от обществото мисли, че е нужен нов проект. Може би партия в център-ляво е уместна в съвременните политически условия. Аз няма да се включа в подобен политически проект", каза още Стоянов.