Вторник, 07 Май 2024
           
Новини

Няма задържани за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса

   
Няма задържани за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса

  Мартин Божанов, известен с прозвището Нотариуса, е бил убит снощи пред очите на жена и децата си. Това разказа един от охранителите на затворения комплекс "Глория Палас", който се намира между Горна баня и околовръстния път на София Комплексът е на територията на бившите дипломатически тенис кортове. По 50-годишния мъж е стреляно няколко пъти, пише MEDIAPOOL

"Беше с майката и двете деца. Други хора не е имало. Майката, която видях, е майката на двете деца. Тя е съпруга на починалия. Жената беше до колата с едно от децата на ръка. Беше уплашена и плачеше", разказа пред бТВ охранителят.

Сигналът за убийството е подаден малко преди 19:30 часа в сряда. По първоначални данни на разследващите куршумите, убили Божанов, са попаднали в тялото и вероятно в главата му. Цяла нощ екипи на полицията извършваха оглед на място. До момента няма задържан за тежкото престъпление.

"Установяват се свидетели, очевидци. Умоляваме гражданите, ако разполагат с някаква информация, да ни съдействат. Това в момента се работи. Изяснява се. Все пак е извършено тежко престъпление. Всички сили за вдигнати на крак. Работим, за да установим извършителя на убийството", заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

Градският прокурор на София Илиана Кирилова каза пред журналисти, че убитият е известен на прокуратурата.

"Този човек, аз доколкото знам, е бил в годините интересен покрай делото "Крашевски". В момента служебно ми е известно, че в Софийска градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати", заяви Кирилова.

По думите ѝ, по случая се разпитват свидетели и се работи усилено.

"По делото се работи, разпитват се свидетели, установяват се и други неща. Това, което мога да кажа, е, че ще видя на какъв етап е делото, но знам, че се работи усилено, включително и за имотни измами. Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях", каза още Кирилова.

Тя не потвърди изтеклата в медии информация, че убитият е свързан с прокурорски рекет.

Мартин Божанов е известен покрай откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски - нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име "Мартин Божанов" и негов роднина с име "Бойко Божанов", но за изхода на делото няма данни.

Мартин Божанов е един от героите в разследване на организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ) от 2021 г. В него е разказана историята около ареста на бизнесмена Веселин Денков, който беше задържан по дело на закритата вече специализирана прокуратура.

Денков прекара няколко месеца в ареста. Разследването на АКФ показа как жена му - бившата "Мис България" Ивайла Бакалова, води разговори за освобождаването с основен акцент колко пари трябва да се платят, за да излезе от ареста. Един от събеседниците ѝ беще бившият депутат Яне Янев. Другият е Божанов. Той твърдеше, че консултира много хора по различни въпроси.

Мартин Божанов казва тогава на Бакалова: "От това как да аранжират градината си или дома си до това към кой, евенатуално, адвокат да се обърнеш и т.н."

Прокуратурата не предприе никакви действия след разследването на АКФ. Така и не бе проверено дали заснетите със скрита камера са участвали в мрежа за влияние в правосъдната система.

Убитият Мартин Божанов не е бил нотариус или адвокат. Прозвището му "Нотариуса" заради услугите, които е извършвал, обясни Бойко Станкушев от АКФ пред Нова телевизия.

"Този човек ми е познат отпреди 15 години, когато имахме няколко случая на имотни измами в районните управление, в което работех. Прибирали сме го за разпити. Той нито е нотариус, нито адвокат. Той е поредният посредник между тъмната страна на обществото ни и магистратите. Влиятелен е, доколкото добре знае на кой колко пари трябва да се дадат, за да се свърши мръсна работа", коментира Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР пред бТВ.

Според криминалиста Иван Савов покушението е било предварително подготвено. "Убийството е хладнокръвно извршено пред близките на жертвата, което означава, че извършителят не се е притеснявал, че ще бъде видян", каза Иван Савов.

Той обясни, че убийството е с малокалибрен пистолет, който се използва при подобни престъпление, тъй като куршумът се деформира при попадане в тялото на жертвата, което прави балистичната експертиза трудна. По думите на Савов намерената гилза е добра новина, но това не означава на 100%, че ще бъде намерено оръжието, защото може и да не е регистрирано.

"Пари се дават във всяка система. Дали става въпрос за МВР, за магистрати, за истински нотариус или съдия изпълнител. Лицето е достатъчно обиграно и има традиция в дейността си. Познат е в подземните среди. Това затруднява търсенето на поръчителя и конкретния мотив. Такива хора имат стотици прояви. Другата версия е, че той е станал неудобен. Правейки подобни неща, такива хора знаят много тайни. В някакъв момент на времето се стига до желание да ги отстранят. Тези хора не си правят илюзии, че ще умрат от старост", коментира Савов.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати