Сряда, 01 Май 2024
           
Новини

Само ДАЗД ще управлява националната телефонна линия за деца 116 111

   
Само ДАЗД ще управлява националната телефонна линия за деца 116 111

Националната телефонна линия за деца 116 111 вече ще се управлява само от Държавната агенция за закрила на детето, а не както досега - от ДАЗД и от Агенцията за социално подпомагане, пиши OFFNEWS

Към момента поддържането на линията се извършва съвместно от ДАЗД и АСП, което затруднява качественото изпълнение на дейностите за информиране, консултиране и помощ на деца.

Спецификата на дейността на телефонната линия предполага тя да бъде обслужвана от служители със специфични знания и умения, свързани с правата на децата и тяхната закрила в случаи на риск. Заради това с промените в Устройствения правилник на ДАЗД се предлага дейностите за нейното поддържане и развитие да преминат от АСП към дирекция „Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация" на Държавната агенция за закрила на детето.

Така ще се гарантира безпроблемна координация между отговорните служители, които имат ангажимент към администрирането, контрола и консултантите, които предоставят подкрепа на децата.

С цел да се подобри ефективността на работа на Националната телефонна линия за деца 116 111 и за да се гарантира нейното качественото администриране и поддържане, се предлага административният капацитет на ДАЗД да бъде обезпечен с 12 щатни бройки. Те ще бъдат осигурени за сметка на намаляване на числеността на специализираната администрация на АСП.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати