Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Няма повдигнати обвинения за строителството на „Арена Бургас“

   
Няма повдигнати обвинения за строителството на „Арена Бургас“

Няма повдигнати обвинения срещу длъжностни лица за строителството на спортната зала „Арена Бургас“. Това е посочено от Окръжната прокуратура в Бургас , пише БНР

Делото за извършени нарушения при проектирането и строителството на залата, за което се твърди, че е довело до двойно завишаване на цената, е образувано по сигнал на гражданин, уточняват от държавното обвинение. 

Делото за скандалното строителство на спортната зала е образувано от Специализираната прокуратура през август 2021-а година. Една година по – късно, след закриването на Специализираната прокуратура, то е изпратено на Окръжната прокуратура в Бургас по компетентност. 

До момента по делото са назначени, но все още неприключили 2 експертизи – съдебно-счетоводна и техническа и няма лица привлечени към наказателна отговорност. В края на миналата година в Народното събрание, след одит на Министерството на младежта и спорта, темата беше включена в парламентарен контрол.

Депутатът Радостин Василев, бивш ресорен министър, по повод одита и поисканите още 6 млн. лв. за довършването на залата заяви:

"Няма да препилиме само пода долу, защото тя няма никакво оборудване, което да върши работа, залата няма помощни помещения, които да са годни, за да се провеждат състезания в нея. Аз ще подам сигнал в Прокуратурата срещу Шипковенска, борда на директорите, Красен Кралев, Весела Лечева и Шишков за това, което се е свършило в тази зала", каза Василев.

Близо 70 млн. лв. е инвестицията в спортната зала „Арена Бургас“ до момента. От депутати и институции няма постъпили сигнали за нарушения в Окръжната прокуратура в Бургас, подчертават от държавното обвинение. Към настоящия момент, няма постъпило и предложение за провеждането на международно спортно събитие.