Понеделник, 29 Апр 2024
           
Развлечения

Танцът на душата в спектакъла "Небе земя"

   
Танцът на душата в спектакъла \

Как душата събира своите части и сформира тяло чрез танц – това сценично преживяване може да бъде видяно на 31 януари от 19.30 ч. в "Топлоцентрала", където гостува пловдивският танцов спектакъл "Небе земя" , пише БНР

За да разкаже за творческия процес и посланията на творбата, в ефира на предаването "Нашият ден" се включва Петя Стойкова, хореограф на танцова трупа "Дюн".

Стойкова описва движението в спектакъла като метафизично – изразяващо връзката между духа и материята. Движение, което разкрива "невидимите стойности и присъствие на тялото".

Гостът споделя повече за съвместната работа с актьорите. По време на репетициите танцьорите се превръщат в съавтори на спектакъла, като участват със свои движенчески преводи на различни текстове, танцови интерпретации, лични истории и послания.

Стойкова запознава слушателите и с още една отличителна черта на представлението – размиването на границите между танцьор и публика в сценичното пространство. "Представлението не е обърнато към една гледна точка. Стремежът ни е човек да няма чувството, че гледа представление, а че участва в нещо, което се случва", казва хореографът.

"Дълбоко слушане" – това е подходът, който танцовата трупа използва по време на творческия процес. Стойкова описва този метод като непреднамерено вслушване в собственото тяло. Според нея това преживяване притежава дори лечебни свойства.

"Смятаме, че това е един нов език – езикът на слушането."