Четвъртък, 16 Май 2024
           
Новини

85% ръст на регистрираните случаи на домашното насилие през 2023 г.

   
85% ръст на регистрираните случаи на домашното насилие през 2023 г.

Имаме много голямо увеличение не само по отношение на издадените заповеди за защита, а всъщност имаме изключително голям процент на увеличение на регистрираните престъпления в условията на домашно насилие, което е 85% ръст спрямо 2022, пише OFFNEWS

Тона заяви гл. инспектор Зорница Шуманова от Главна дирекция "Национална полиция" пред БНР.

По думите ѝ се наблюдава увеличение и при заповедите за незабавна защита на жертви на домашно насилие в страната, като ръстът е 20%. 

"За 2022 г. заповедите, които контролира Министерство на вътрешните работи, са 3654, а за 2023 г. те са вече 4420. Има ръст на мъжете, подали сигнал за защита от домашно насилие", каза Шуманова. Тя уточни, че пострадалите от домашно насилие мъже са с 27% повече. 

Тя допълни, че все по-често жертвите на домашно насилие търсят помощ, което според нея е и причината да има ръст на случаите, отразени от статистиката.

 

"Когато се получи сигнал за защита от домашно насилие, без значение дали е от страна лично на пострадалото лице или от съседи, или от неправителствени организации, или от държавни ведомства, или от когото и да било, има вече разписан строго регламентиран ред всеки един служител какво да прави и кого да уведоми", заяви още Шуманова. 

Главният инспектор подчерта, че МВР работи активно по линия на домашното насилие от 16 години, а с новите методически указания е разписан алгоритъм за оценка на риска дадена жертва да попадне в нов случай на домашно насилие.

"Когато отива на адреса, полицейският служител трябва да раздели жертвата от извършителя и с определени въпроси да установи дали е потвърден съответният сигнал за домашно насилие. Въпросникът впоследствие отива до началника на районното управление и преписката продължава да се работи", посочи Зорница Шуманова. 

Ако има изпратена заповед за защита на полицейските органи, тогава се съблюдава строго определен ред как да се контролира съответната заповед. 


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати