Сряда, 01 Май 2024
           
Коментари Новини Политика

Доклад критикува здравното министерство заради състоянието на психиатричните болници

   
Доклад критикува здравното министерство заради състоянието на психиатричните болници

Продължаващото малтретиране на психично болните пациенти от персонала за пореден път е показател за неуспеха на министерството на здравеопазването да предотврати и изкорени това недопустимо поведение, се казва в доклад на комисията срещу мъченията към Съвета на Европа. Той е изготвен след визита в България през март миналата година, пише БНР

Макар в документа да се отбелязва известен напредък по отношение на институциите за социални грижи, се подчертава, че възможностите за лечение в тях остават дефицитни, а персоналът е недостатъчен, като специално за болницата в Бяла се говори за "крещяща" необходимост от психиатри.

Има получени сигнали за малтретиране от персонала в посетените от комисията психиатрични болници. Както и при предишните посещения у нас, някои пациенти се оплакват, че не са давали съгласие де юре за хоспитализирането си и така де факто са лишени от свобода.

Повечето от тях не изглежда да са били информирани за правата си, в т.ч. и да бъдат освободени по тяхна молба. Експертите отбелязват и лошите материални условия в две от болниците, в които са настанени пациентите - необзаведени стаи, които по-скоро приличат на затворнически килии с решетки по прозорците и липса на декорация.

Възможностите за психологическа и креативна терапия остават много ограничени, повечето пациенти просто лежат или се шляят безцелно, се отбелязва в документа. 


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати