Четвъртък, 02 Май 2024
           
Новини Политика

Радев се срещна с министъра на външните работи на Турция

   
Радев се срещна с министъра на външните работи на Турция

Партньорството в сферата на сигурността също беше обсъдено по време на срещата.

Разширяването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност между България и Турция ще допринесе за икономическото развитие, стабилността и сигурността не само на двете страни, но и на цяла Европа. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан, който е на официално посещение у нас. Той също определи като приоритет задълбочаването на свързаността между двете държави, пише NOVA

Президентът открои съвместната работа по време на служебното правителство за разширяване на капацитета на ГКПП „Капитан Андреево“ и сключения меморандум с Турция за втора жп линия Ямбол-Лесово-Елхово-Хамзабейли-Одрин. "Предвид промяната в глобалните вериги за доставки, засилването на транспортните ни връзки и увеличаването на капацитета на пропускателните пунктове ще придаде нов импулс и перспектива на търговско-икономическото сътрудничество за целия регион на Централна и Югоизточна Европа", заяви Радев.

Българският държавен глава оцени високо, че в разгара на енергийната криза в Европа Турция осигури навременен достъп на страната ни до турските терминали за втечнен газ, което не позволи България да изпитва затруднения при резервирането на слотове. Президентът акцентира и върху значимостта на предложения от България и насърчен от Европейската комисия проект „Solidarity ring“ за пренос на азерски газ към страните от Централна и Източна Европа, който открива възможности и за Турция в тази насока.

Партньорството в сферата на сигурността също беше обсъдено по време на срещата. Радев и Хакан Фидан отбелязаха доброто сътрудничество между България и Турция за охрана на общата граница и противодействието на нелегалния трафик на хора. Обща беше позицията, че двете държави следва да засилят сътрудничеството си и за ограничаване на негативните последици от войната на Русия срещу Украйна за целия регион, но спирането на военните действия и установяването на траен мир е най-устойчивото решение.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати