Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Съдът отхвърли жалбата на шефа на "Пирогов" срещу уволнението му

   
Съдът отхвърли жалбата на шефа на \

Софийският градски съд е отхвърлил исковата молба, с която директорът на спешната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров обжалва решението на здравното министерство той да бъде освободен от поста, съобщава БНР. Определението на съда е от края на миналата седмица и подлежи на обжалване в 7-дневен срок от връчването му, пише ДНЕВНИК

Шефът на "Пирогов" все още не е получил официално решението на съда, заяви той пред БНР, като тепърва ще реши дали да обжалва. Според мотивите на съда, тъй като Валентин Димитров не е акционер в "Пирогов", не е допустимо да иска отмяна на решенията на едноличния собственик - Министерството на здравеопазването.

В края на ноември здравният министър обяви, че най-голямата спешна болница в България е в лошо финансово състояние. Хинков коментира тогава, че одит, извършен в лечебното заведение в периода юни 2022 - юли 2023 г., показвал финансови нарушения в "Пирогов". Шефът на лечебното заведение д-р Валентин Димитров обаче отрече информацията. Месец по-късно здравният министър уволни директора на болницата, но Софийският градски съд временно спря смяната на шефа на лечебното заведение заради жалба на Димитров. Последва среща между Валентин Димитров и Христо Хинков, на която двамата се съгласиха да оставят на "други институции" да решат трябва ли шефът на лечебното заведение да бъде отстранен от поста.Преди дни Ани Стоянова, майка на починалата в спешната болница Даная Кулева, призова премиера Николай Денков да отстрани временно Валентин Димитров. От здравното министерство тогава заявиха, че Хинков е предприел всички необходими законови стъпки за освобождаване на директора на "Пирогов".