Събота, 27 Апр 2024
           
Новини Свят

Компанията Neuralink на Мъск имплантира първия мозъчен чип на човек

   
Компанията Neuralink на Мъск имплантира първия мозъчен чип на човек

Първият пациент човек получи имплант от стартиращата компания за мозъчни чипове Neuralink и се възстановява добре, посочи основателят на компанията - милиардерът Илон Мъск, пише БНР

В публикация в социалната медийна платформа X късно снощи той написа:

"Първоначалните резултати показват обещаващо откриване на невронни шипове".

Шиповете са активност на неврони, които Националният институт по здравеопазване на САЩ описва като клетки, които използват електрически и химически сигнали, за да изпращат информация около мозъка и към тялото.

Ройтерс напомня, че Американската администрация по храните и лекарствата даде разрешение на компанията миналата година да проведе първия си опит за тестване на своя имплант върху хора, което се явява ключов крайъгълен камък в амбициите на стартъпа да помогне на пациентите да преодолеят парализата и множеството неврологични състояния.

През миналия септември компанията Neuralink заяви, че е получил одобрение за набиране на персонал за изпитването върху хора.

Изследването използва робот за хирургично поставяне на имплант на интерфейс мозък-компютър (BCI) в област на мозъка, която контролира движението, отбеляза преди това Neuralink, добавяйки, че първоначалната му цел е да позволи на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само мислите си. "Ултра фините" нишки на имплантите помагат за предаването на сигнали в мозъците на участниците в проучването, каза Neuralink.

От своя страна Мъск написа в следващ свой пост в X, че първият продукт на Neuralink ще се нарича Telepathy.

Компанията Neuralink не отговори веднага на запитване на агенция Ройтерс за допълнителни подробности за  първия поставен на човек мозъчен чип.

Компанията е изправена пред призиви за проверка по отношение на нейните протоколи за безопасност. Ройтерс съобщи по-рано този месец, че компанията е била глобена за нарушаване на правилата на Министерството на транспорта на САЩ (DOT) за придвижването на опасни материали.

Миналия юни компанията беше оценена на около 5 милиарда долара, но в края на ноември четирима американски законодатели поискаха от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ да разследва дали Мъск е подвел инвеститорите за безопасността на технологията на Neuralink, след като ветеринарните записи показват проблеми с имплантите на маймуни, включително парализа, гърчове и подуване на мозъка.

На 10 септември 2023 г. Мъск обаче написа в публикация в социалните медии, че "нито една маймуна не е умряла в резултат на имплант на Neuralink". 

Той добави, че компанията е избрала за тестовете маймуни, намиращи се в терминална фаза, за да минимизира риска за здравите.