Събота, 04 Май 2024
           
Новини Политика

След заръката на Пеевски прокуратурата се захвана с хората на Радев. Той отговори на "г-н Магнитски"

   
След заръката на Пеевски прокуратурата се захвана с хората на Радев. Той отговори на \

Нов политически панаир се разиграва по върховете на властта, след като реалният номер едно в държавата Делян Пеевски поиска от прокуратурата, а тя се зае да рови както има за хора от близкото обкръжение на президента Румен Радев, който пък се закани на управляващите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС с "реална" политическа алтернатива. Практиката показва, че подобни прокурорски проверки обикновено не откриват нищо, още повече, че ако има реални данни за корупция (Пеевски твърди за "Кешгейт), те трябва да са известни и на ДАНС, чийто председател обаче е назначен от президента и досега не е съобщавано институцията да се е разработила срещу него, пише MEDIAPOOL

Ето хронологията на събитията:

Софийската градска прокуратура обяви в понеделник, че проверява има ли данни по "отношение на лицата Сотир Ушев и Николай Копринков", след като бе неколкократно призована от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски да се захване конкретно с тези двама съветници на президента Румен Радев.

По-късно държавният глава отговори на "г-н Магнитски" и свърза действията и коментарите по свой адрес със "страх от нова партия". По думите му идва "реална политическа алтернатива" на управляващите.

Преди седмица Пеевски се закани да търси информация за "пътя на Копринката" и т.нар. "Касиери" на президента, намеквайки за ролята на президентските съветници Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

Прокуратурата се е активирала след писмото на Антикорупционния фонд от миналата седмица, в което беше призована да се разпита Пеевски, за да стане ясно дали той разполага с данни за корупция в президентската институция и конкретно срещу Николай Копринков и Сотир Ушев, цитирани от него, или става дума за набеждаване.

Възможно е и Делян Пеевски да бъде призован на разпит.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати