Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини Политика

Човек от "Спаси София" стана зам.-кмет по транспорта в столицата

   
Човек от \

Илиян Павлов, който е част от екипа на "Спаси София", вече е заместник-кмет по транспорта на Столична община.

Постът беше вакантен два месеца и половина, а това породи спекулации, че е възможно да се пази за лидера на формацията Борис Бонев, ако той не успее да оглави Столичния общински съвет , пише MEDIAPOOL

Бонев няколко пъти беше кандидат за шеф на съвета, но не събра нужните 31 гласа. На последното заседание от "Продължаваме промяната – Демократична България" и "Спаси София" издигнаха Цветомир Петров, но и той не беше избран.

Новият заместник на кмета на София Васил Терзиев - Илиян Павлов, ще работи за "постигане на устойчива градска мобилност, споделяща баланс между различните начини на придвижване в града", пише в съобщението на общината.

"Градската мобилност е уравнение, което включва множество компоненти, и за да бъде решено, то, трябва да има общи усилия, синхрон в процесите и прозрачност към гражданите, защото в края на това уравнение, след знака равно, е град за хората. Визията ми е улиците на София да бъдат удобни за всеки - коли, пешеходци, велосипеди. Да имаме надежден градски транспорт, привличащ пътници и обслужван от хора с достойни работни позиции. Моята задача ще бъде да осигуря сигурност и комфорт за всяко придвижване", казва новият зам.-кмет, цитиран от пресцентъра на общината.

В съобщението се казва още, че Илиян Павлов е участвал в проекти за подобряване на градската среда и разработване на стратегии и проекти за модернизиране на транспорта, "включително 4-годишен план за разширение на велоалеите, план за строителство на паркинги в кварталите и реформа на дружествата за градски транспорт". Тези идеи бяха заложени и в програмите на "Спаси София" за реформи в общината.

  Казва се още, че Илиян Павлов е имал "основна роля в развитието на пилотния проект за изграждане на многоетажен паркинг "Самара" в квартал Младост, който събира автомобилите на едно място и освобождава пространство за качествена градска среда за гражданите". "Друг негов проект е за пешеходно пресичане при Ларгото, където с минимални промени се оптимизира движението и се позволява пешеходно свързване на северната и южната част на центъра", пише още в съобщението.

Илиян Павлов е инженер по транспортно строителство. Работил е като технически ръководител. Бил е предприемач, част от редица стартиращи компании, "където е участвал в създаването на процеси, структури, методика на работа и постигането на значими резултати".