Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Грипна епидемия в Ямболска област

   
Грипна епидемия в Ямболска област

Област Ямбол влиза в грипна епидемия от утре – 30 януари до 5 февруари 2024 г. През изминалата седмица в областта е регистрирана заболяемост от 356.08 на 10 000 души при средна за страната 197.08 на 10 000, съобщават от Министерството на здравеопазването, пише OFFNEWS

Ямбол е деветата област в страната, която въвежда временни противоепидемични мерки. Те включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забрана на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

От днес се преустановява присъственият учебен процес и провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности на ученици на територията на цялата област Пловдив, както и две училища в област Габрово – НУ „Васил Левски“ в община Габрово и СУ „Максим Райкович“ в община Дряново. Двете области са в грипна епидемия до 5 февруари.

До 31 януари са в сила въведените временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания в Смолян, Плевен, Варна и Бургас. В София-област епидемията е в сила до 1 февруари, а в Пазарджик – до 2 февруари.