Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини Развлечения

Катарина Миранда се завръща на фестивала One Dance с новия си спектакъл "Ацумори"

   
Катарина Миранда се завръща на фестивала One Dance с новия си спектакъл \

"Ацумори" - новата сценична продукция на португалската хореографка Катарина Миранда, ще бъде представена на 31 май в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив, по време на 16-ото издание на Оne Dance Festival. Позната на българската публика със спектакъла си "Кабракимера", част от One Dance Week 2022, Катарина Миранда е едно от най-ярките имена на съвременната танцова сцена в Европа, а новият й спектакълът "Ацумори" е продукция на център "Жорж Помпиду" в Париж, фестивала в Порто и One Dance, ДНЕВНИК

В основата на спектакъла е историята за младия самурай Ацумори. Той загива в битка, но духът му се завръща на бойното поле, където в крайна сметка успява да намери помирение вместо разплата със своя убиец. Изучавайки строгата система и похватите на театър Но в Киото, Катарина Миранда се отклонява от оригиналния сюжет и развива идеята за завръщането на призрака с абстрактност и естетика.

Сцената е наситена със спомени и ритми от измислено въображение. Облечени в брони - маски, петимата танцьори изследват пространството като територия, която трябва да бъде завладяна. Те преплитат своите стави и крайници, като по този начин ги заключват или им придават неподозирани способности за движение. Така се раждат нови взаимовръзки и идентичности, ново време, а защо не и нови социални конструкции.