Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Зеленски предупреди за риск от трета световна война

   
Зеленски предупреди за риск от трета световна война

Президентът Володимир Зеленски предупреди, че има опасност конфликтът в Украйна да ескалира в Трета световна война, призовавайки за подкрепа от Запада в интервю за германската държавна телевизия ARD в неделя, пише ДНЕВНИК

"Струва ми се, че канцлерът (Олаф Шолц) осъзнава този риск", каза Зеленски и добави, че ако Русия удари страна от НАТО, това ще бъде "началото на Третата световна война".

Запитан дали е разочарован, че Германия не планира да достави на Украйна крилати ракети "Таурсус", Зеленски каза, че е разочарован само от това, че Германия не е изиграла "ролята, която трябваше да изиграе при първата окупация на Украйна".

Позовавайки се на слабостта на реакцията на Запада на руската инвазия в Крим през 2014 г., която беше предшественик на инвазията на Москва през февруари 2022 г., той каза, че не става дума само за реакцията на Германия.

Говорейки за спирането на американската военна помощ, заради блокирането на поисканите от президента Джо Байдън средства, от споровете между републиканци и демократи, украинският президент, каза, че "има отделни републиканци, които не подкрепят Украйна, но огромното мнозинство от демократите и републиканците подкрепят Украйна".

Относно това дали втори мандат на Доналд Тръмп в Белия дом ще повлияе на подкрепата за страната му, той каза, че политиката на САЩ не зависи от един човек.