Четвъртък, 02 Май 2024
           
Развлечения

Изложба на ученици "По стъпките на Сирак Скитник" беше открита в Националното радио

   
Изложба на ученици \

Днес Българското национално радио чества 89 години от създаването си и организира различни събития, с които да отбележи празника. Едно от тях е изложбата  "По стъпките на Сирак Скитник", която представя творби на ученици от Художествената гимназия в Сливен "Димитър Добрович", БНР

Генералния директор на Националното радио Милен Митев обяви, че конкурсът вече ще е ежегоден и национален. 

"Експозицията с картини на ученици има за цел да покаже завета, който оставя Сирак Скитник, а той е да се помага на младите творци.
Те са преминали специален лекционен курс, в който са говорили за неговото творчество. Тези, които са се вдъхновили от работата му, са участвали в конкурса. Най-добрите творби могат да бъдат видяни от публиката в София, а от тази година конкурсът ще стане ежегоден и национален". 
Конкурсът за живописна творба "По стъпките на Сирак Скитник" се провежда през октомври миналата година в Сливен.  Организиран е от Българското национално радио, Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен и Градската художествена галерия. Част е от инициативите, с които медията отбелязва 140-годишнината от рождението и 80-годишнината от смъртта на Сирак Скитник, който е първи директор на Радио София. 

Директорът на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен - Александър Дойчинов, разказа, че е имало ентусиазмът и страна на участниците, и на организаторите.

"Бяхме изненадани много приятно от посещението на господин Митев в гимназията, от инициативата да направим нещо за тази голяма годишнина.

Екипът работи чудесно. Заложихме на възможностите на по-големите ни ученици".

36 са картините на младите участници. 

 

Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати