Понеделник, 06 Май 2024
           

България може да спести 500 млн. лв., ако приеме еврото

   
България може да спести 500 млн. лв., ако приеме еврото

Ако България приеме еврото, държавата ще спестява близо 500 млн. лева годишно, а българският бизнес – няколко милиарда, посочи финансовият министър Асен Василев по време на първия парламентарен контрол от новата пленарна сесия. Той отговори на въпрос, поставен от Румен Христов от ГЕРБ-СДС, относно ефектите от приемането на еврото като разплащателна единица в България, пише OFFNEWS

"Ако се вземат средните отклонения на курсове, които са пазарно видими, над 500 млн. лева, които българската индустрия плаща само за превалутиране в курсовата разлика за 2022 година, ще бъдат спестени“, обясни Асен Василев.

Министърът на финансите посочи, че по-значителният ефект за българската икономика са лихвените проценти. Той даде пример с Република Хърватска, чиято премия, която плаща, след приемане на еврото, е паднала наполовина.

„Това за българската държава означава, че ще спестява поне още 500 млн. от лихви, а за българския бизнес – няколко милиарда", заяви Асен Василев.
Румен Христов (ГЕРБ-СДС) постави и втори въпрос към министъра на финансите, свързан с износа на стоки за Армения и Грузия и дали така не се заобикалят санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна.

Асен Василев цитира данните за стокообмена с двете държави, с които разполага към 21 август 2023. Той посочи, че стокообменът за Армения е 97,7 млн. лв. и има увеличение с около 35 млн. лв. спрямо миналата година.

 

С Грузия се наблюдава спад – тази година стокообменът се равнява на 262 млн. и е 18% по-малък от миналата година. Това се дължи изцяло на износа на горива, който беше спрян за Грузия, но се е покачил през последните 30 дни.

Асен Василев обясни, че тази информация се обменя с Европейската комисия и за момента няма идентифициран случай за опит за избягване на санкциите.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати