Сряда, 01 Май 2024
           
Политика

Десислава Атанасова напусна парламента

   
Десислава Атанасова напусна парламента

Дългогодишният председател на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова вече официално остави зад гърба си политическата си кариера, след като депутатите гласуваха оставката й.

Припомняме, че в петък тя и съдия Борислав Белазелков, който е кандидатура на ПП/ДБ, бяха избрани за конституционни съдии. Решението на парламента предизвика вълна от реакции - редица адвокатски колегии се обявиха против избора на Атанасова, а днес се очаква и да има протест на организацията "Правосъдие за всеки". Президентът Румен Радев пък атакува решението пред Конституционния съд, където двамата трябва да отидат с мотива, че решението на НС нарушава друго решение - на КС, което постановява, че мандатът на новите съдии следва да бъде 7 години, а не пълния мандат от 9. Радев призова още - Атанасова и Белазелков да изчакат решението на съда преди да положат клетва, церемонията по която се предвижда за петък.

Самата Атанасова не присъства в пленарната зала, като вместо нея думата взе колегата й Тома Биков, който защити избора на партията си.

"За съжаление през последните дни останах с впечатлението, че не се разбира функцията на Конституционния съд и Народното събрание. На изслушването на г-жа Атанасова и останалите кандидати нямаше никакви забележки към представянето й, въпреки че няколко дни преди това и няколко дни след това се изговориха какви ли не хвърчащи внушения - че тя била едва ли не некомпетентна, че зависила от партията, която я издига. Не чух нито едно обвинение в реална зависимост, а тя е в политиката от 15 години, единственото обвинение е, че е била депутат от ГЕРБ. Няма да позволим да се лустрират членове на ГЕРБ!", емоционален бе народният представител.

Биков попита - кога е имало по-голяма прозрачност от тази при избора в парламента, когато президентът или правосъдната квота назначават свои представители в КС? "Това е политически избор, да, защото това е избор на Народното събрание, а то е политическа институция."

Макар да стана ясно, че е имало предварителна уговорка между партиите на председателски съвет гласуването да премине формално и без изказвания, опозицията се активира след изказването на Тома Биков.

Най-активни по традиция бяха от "Възраждане", като според Цончо Ганев макар и ГЕРБ да говорят, че няма да допуснат политическа лустрация на техни членове, то правили именно такава против "Възраждане", отнемайки им контрола на Комисията по контрол на службите. Костадин Костадинов пък се възмути от отказа на Атанасова да си направи отвод по дела в КС, касаещи решения на парламента, в които тя е участвала. "Това не е демокрация, а автокрация, самодържавие", възмути се партийният лидер. Съпартийката му Искра Михайлова пък прогнозира - избързаният начин по избор на двамата конституционни съдии ще се повтори и при предстоящото попълване на регулаторите. А основният критерий по избор било да си верен на Бойко Борисов, Делян Пеевски или посолството, посочи народният представител.

Напрежението се повиши след като Искрен Митев от "Промяната" нарече Костадин Костадинов "мишок" и поиска от председателя той да бъде наказан, защото използвал думата "фашисти".

"Вашите действия на могат да бъдат извинени г-н Костадинов, крайно време е да влезете в нормалния тон и да се държите човешки, ако искате и ние да се държим човешки с вас", остър бе Митов, като заради епитата "мишка" обаче бе санкциониран със забележка от председателя Росен Желязков.

Възмущение изказа и Станислав Балабанов от ИТН, според когото КС вече няма да бъде независима институция. И посочи иронично - толкова харесвал качествата на Десислава Атанасова като политик, че се колебаел дали да подкрепи заявлението й за напускане на парламента.

Не пропуснаха да коментират и от БСП. Председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски бе категоричен - партията му ще гласува "против" освобождаването на Атанасова, защото същата била ярка политическа фигура.

Явор Божанков от ПП/ДБ продължи с обвиненията по отношение на "Възраждане", като според него партията използвала въпроса с популистка цел. "Прави се опит да се внуши, че КС ще вземе някакво решение, защото някой щял да отиде там. Не, тези решения са колективни и няма как един човек да промени дали ще се вземе някакво решение", посочи Божанков и продължи - целта било да се окаже натиск на КС да позволи референдума против еврото, който бил незаконен и противоконституционен. "Имате ли юридическо образование, за да се изказвате по същество, или ролята ви ще бъде само да развеселявате залата", отвърна му Цвета Рангелова от "Възраждане", която също бе кандидат за конституционен съдия.

След още малко нападки и взаимни обвинения между Божанков и опозицията, напълно извън темата на разискваната точка, най-накрая се стигна до гласуване. 135 народни представители от "некоалицията" подкрепиха оставката на Десислава Атанасова, "против" гласуваха 31 депутати от БСП, ИТН и един от ПП/ДБ (най-вероятно Бойко Рашков), а представителите на "Възраждане" изобщо не взеха участие в гласуването.

news.bg


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати