Четвъртък, 02 Май 2024
           
Свят

Ситуацията на фронта в Украйна се промени драстично, руската армия е „влязла“ в Авдеевка

   
Ситуацията на фронта в Украйна се промени драстично, руската армия е „влязла“ в Авдеевка

Ситуацията на фронта в Украйна по отношение на атаките на руснаците се промени драматично, предаде агенция УНИАН.

През последното денонощие броят на нападенията, извършени от руските окупатори, значително е намалял, агресорът губи жива сила и техника, пише агенцията, позовавайки се на украинските въоръжени сили.

Киев съобщи, че руският враг не се отказва от намерението си да изтласка частите на украинските въоръжени сили от предмостията на левия бряг на Днепър, но атаките са неуспешни. Руснаците по фронта извършват масирани атаки с авиобомби и дронове с експлозиви.

Според военни експерти през следващите седмици е невъзможно да има значителна промяна на фронтовата линия – нито в ползва на украинците, нито на руснаците. Причината е, че и двете страни са се укрепили и създали мощни линии на отбрана, а офанзивните действия са изключително трудни за която и да е страна. През президентските избори в Русия Путин няма да посмее да мобилизира огромен брой хора за фронта.

В социалните мрежи се появи информация, че окупационната армия е нахлула в Авдеевка и се придвижва по улиците на града. Офицерът от 59-та бригада на ЗСУ Сергей Цехоцки каза дали тези слухове са верни.

"Както са влезли, така са и излезли. Който е успял да излезе. В такива случаи уважавам институциите и експертите, но ние като военнослужещи препоръчваме на всички да слушат официалните доклади на Генералния щаб на ЗСУ. Това ще бъде най-правилното решение, което може да се препоръча в тази ситуация“, подчерта той. Военният коментира и това дали украинските сили обмислят изтегляне от Авдеевка. Цехоцки каза, че подобен въпрос не се е обсъждал – ЗСУ са с укрепени позиции и нанасят тежки загуби на руснаците.

Той каза, че за четири месеца в Авдеевка Русия е загубила толкова войници, колкото целият Съветски съюз е загубил за 10 години в Афганистан. "За толкова кратък период от време в това направление беше унищожено много голямо количество жива сила... приблизително 14 хиляди души. Само в Авдеевското направление за 4 месеца. Това е броят на загиналите за 10 години в афганистанската война от целия Съветски съюз“, посочи украинските военен.

По данни на Киев от началото на пълномащабната инвазия в Украйна са убити 378 000 руски войници. Тези данни не са потвърдени от независими източници.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати