Петък, 03 Май 2024
           
Политика

Политолози умуват ще спре ли Радев конституционните съдии

   
Политолози умуват ще спре ли Радев конституционните съдии
  BGNES

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС направи грешка като излъчи Десислава Атанасова за член на Конституционния съд. Такъв тип профил човек не е идеален вариант за Конституционния съд. Аргументите не могат да станат основата, че не трябва да бъде допусната в КС. Кандидатурата е допустима, не е добра, праща грешни послания, но в крайна сметка тези, които са я излъчили, да носят политическа отговорност. За това призова политологът Даниел Смилов пред бТВ.

Според него основната отговорност за Атанасова е на ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ носят отговорност за това, че подкрепят партията на Бойко Борисов.

Смилов смята, че Атанасова като политическо острие ще се изкуши да вземе политически решения в Конституционния съд.

Той допълни, че големият проблем пред некоалицията е как ще се назначават хората за останалите регулаторни органи.

Конституционалистът Борислав Цеков заяви, че и двете кандидатури - на Борислав Белазелков от ПП-ДБ и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС имат и плюсове, и минуси. Той е на мнение, че президентът Румен Радев няма да спъне стъпването в длъжност на новите конституционни съдии по примера на експрезидента Росен Плевнелиев, който напусна заседанието на колективния орган по време на клетвата на Венета Марковска.

Той посочи, че Марковска е била лош претендент за съдия в Конституционния съд. Сега има клетва за встъпване в длъжност, която се полага пред КС, а председателите на двете върховни съдилища, председателят на парламента и президента имат законово задължения да присъстват, обясни Борислав Цеков.

Цеков пожела успех на двамата нови конституционни съдии от квотата на парламента.

Според Цеков няма да имат никакво значение 11-те точки на "Да, България" за извършване на ротацията през март месец. Правителство ново ще има, смята конституционалистът.

Политологът доц. Татяна Буруджиева посочи, че правителството ще бъде подкрепено, независимо дали са изпълнени 11-те точки на "Да, България". Всеки трябва да си запази правото на предложения за регулаторите, настоя Буруджиева. Големият проблем в политиката е, когато идват лица извън политиката и се възползват от постовете в регулаторите, за да си оправят биографията, по думите ѝ.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати