Вторник, 30 Апр 2024
           
Коментари

Капацитетът на ЕС за производство на боеприпаси ще достигне 1,3 млн. муниции до края на 2024 г.

   
Капацитетът на ЕС за производство на боеприпаси ще достигне 1,3 млн. муниции до края на 2024 г.

Европейският съюз ще разполага с капацитет за производство на поне 1,3 млн. боеприпаси до края на тази година, заяви високопоставен служител - общността се стреми както да въоръжи Киев, така и да попълни собствените си запаси, предаде АФП.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон заяви, че приоритет е да се гарантира, че повечето снаряди, произведени от европейски фирми, ще отидат в Украйна, която от близо две години се бори с руската инвазия.

"Намираме се в решаващ момент за нашата колективна сигурност в Европа и в агресивната война, водена от Русия в Украйна, Европа трябва и ще продължи да подкрепя Украйна с всички свои средства", заяви Бретон пред репортери по време на посещение в Талин.

В речта си заедно с министър-председателя на Естония Кая Калас той каза още, че до март или април ЕС ще постигне целта си да разполага с производствен капацитет за един милион снаряда за боеприпаси всяка година.

"Ще продължим да увеличаваме производствения си капацитет, вероятно около 1,3-1,4 милиона... в края на тази година и ще продължим да го увеличаваме значително през следващата година", добави Бретон.

Той отказа да разкрие настоящите данни за производството, като заяви, че са поверителни.

"С този капацитет за производство на един милион снаряди трябва да сме сигурни, че по-голямата част от тях ще пристигат приоритетно в Украйна. Защото именно там има спешна нужда." - каза той.

Калас напомни съобщените неотдавна от Южна Корея данни, че Пхенян е предоставил на Москва повече от един милион артилерийски снаряда в замяна на съвети за военни сателитни технологии.

"Ако Северна Корея може да го направи, то Европа определено може да го направи", каза тя и добави, че "Украйна разчита на нас и ние не трябва да я разочароваме".

"Русия е пряка заплаха за сигурността на НАТО. Всички ние трябва да направим повече, защото заплахата е реална." - подчерта Калас. /БГНЕС


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати