Събота, 27 Юли 2024
           
Коментари

Ваня Грогорова: Властта трябва да се раздели в общинския съвет, искаме председател от БСП-София

   


Oбщинските съветници от групата на БСП-София, не подкрепят издигането на Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет (СОС) заради "различните си виждания в начина на управление". Това заяви загубилата в балотаж кандидат за кмет на София Ваня Григорова, пише Дневник.

Тя допълни още, че "властта трябва да се раздели". "Имаме монопол на национално и местно равнище и неистов стремеж да се оглави общинския съвет. При този фрагментиран СОС и ниската избирателна активност ролите трябва да бъдат разпределени, ние да получим председателското място", коментира още тя.

По думите ѝ "Продължаваме промяната - Демократична България" подкрепят искането им да се върнат комуналните услуги в общински ръце, но не сега.

"Когато ние казваме, че това трябва да се случи възможно най-скоро, отсреща ни отвръщат, че тепърва трябва да изграждаме капацитет", посочи още тя. По думите ѝ дружествата на градския транспорт не трябва да бъдат обединени в едно, тъй като това ще породи безкрайно много проблеми. "По тази логиката трябва да обединим градския транспорт със сметопочистването и него с ВиК, всяко дружество си има специфики и различна процедура, по която се ремонтира подвижният състав", коментира Григорова.

Тя твърди още, че според изборното законодателство не съществува хипотезата, "обявена от опонентите ѝ", че ако до 3 месеца не бъде избран председател, се преминава към нови избори за общински съветници.

По думите ѝ пред СОС не стои хипотезата най-възрастният общински съветник, ръководещи първото заседание, Грети Стефанова, да заеме председателския пост за постоянно.

"Опасявам се че госпожа Стефанова няма възможност да ръководи. Това е човек, който е бил общински съветник и не знае, че кметът трябва да бъде на заседанието на Столичния общински съвет.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати