Понеделник, 04 Мар 2024
           
Политика

Лорер похвали Пеевски и после се извини на стресналите се от заглавията

  29.11.2023 18:21  
Лорер похвали Пеевски и после се извини на стресналите се от заглавията

Депутатът от "Продължваме промяната-Демократична България" Даниел Лорер похвали санкционирания по глобалния закон "Магнитски" шеф на депутатите от ДПС Делян Пеевски, а няколко часа след това се извини на "стресналите се от заглавията" за казаното от него, пише Mediapool.

В сряда сутринта в бТВ Лорер беше попитан дали преди 10 години по време на протестите срещу избирането на Пеевски за шеф на ДАНС е щял да повярва, ако някой му каже, че сега депутатът от ДПС ще е основен говорител на мнозинството.

"Не. Не мисля, че някой може да предвиди бъдещето. Напротив - политиката е изключително динамично занятие, в което позициите на партиите и техните лидери се променят. В случая с г-н Пеевски виждаме, че те се променят за добро. Той стана говорител на европейските ценности както за тяхната партия (ДПС- бел.ред), така и за цяла България. Това се вижда съвсем очевидно", отговори той.

Последва въпрос "за добро на кого" и Лорер каза: "За добро на цялата страна". "Позициите, които защитава в момента (Пеевски- бел.ред.), са същите позиции, които защитаваме и ние", добави той.

Лорер определи ДПС не като участник в управляващата коалиция, а като "подкрепяща опозиция", защото партията подкрепяла законопроектите на правителството, но не участвала в изпълнителната власт. Той каза още, че Пеевски не е говорител на мнозинството.

Часове по-късно Христо Петров (Ицо Хазарта), който също е депутат от ПП, призова Лорер поне да се извини за казаното. "След днешното си изказване най-малкото, което дължи моят колега Даниел Лорер на българските граждани, е извинение. Не обяснение, а извинение", написа Петров във Фейсбук.

Малко след това, отново през Фейсбук, дойде и извинението на Лорер към "стресналите се от заглавията".

"Какво е искал да каже авторът? Днес заявих моята принципна позиция по бТВ: министър-председател на страната не трябва да бъде човек, който е обект на международни санкции. Като г-н Пеевски. Извинявам се на всички наши поддържници и приятели, които са се стреснали от заглавията по отношение на г-н Пеевски тази сутрин. Заглавието не отговаря на казаното от мен", написа той.

По думите му, когато Хамас нападна Израел, извършвайки зверски издевателства над мирно население, и когато Путин нападна Украйна, ДПС са застанали на страната на жертвите. "Аз не мога да не отчета това. Същевременно във вътрешнополитически план смятам непрекъснатите изяви на г-н Пеевски, особено към премиера г-н Денков, за провокативни, непремерени и несъстоятелни, и това е ясно и от моите действия и реакции досега, и от цялостната позиция на Продължаваме промяната и нашата коалиция с ДБ. Такова деструктивно поведение не може да бъде нито подкрепено, нито поощрявано", добавя Лорер.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати