Понеделник, 04 Мар 2024
           
Политика

Комисията по отбрана одобри договара за ратифициране за придобиване на бойни машини Страйкър

  29.11.2023 17:42  
Комисията по отбрана одобри договара за ратифициране за придобиване на бойни машини Страйкър

Комисията по отбрана на Народното събрание прие Законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър", предава БГНЕС.

Това стана с гласовете на 9 депутати, 5 гласуваха "против", а 1 "въздържал се". Председателят на Комисията Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС искаше да разбере повече относно възможностите за индустриално сътрудничество и ролята на "Терем" в процеса. Министърът на отбраната обясни, че закупуваме 196 машини "Страйкър" и 15 спомагателни машини. Той коментира, че договорът предвижда инвестиционно сътрудничество и участие на българската индустрия в производството на машините.

"Водили сме преговори с американската страна, и те бяха фокусирани в три въпроса - относно изграждането на регионален център за Европа за ремонт на машини "Страйкър". Имайки предвид това кои други въоръжени сили в Европа използват такива машини, всички тези поставени от нашата страна въпроси, американската страна имат нагласата да ускорят създаването на такъв капацитет, но това ще зависи и от производителите", каза той.

Тагарев поясни, че третият въпрос е свързан с използването на средства по програмата FMF. "По трите въпроса постигнахме позитивна нагласа и позитивни отговори", смята той. Полковник Владислав Шекеров, директор на дирекция „Политика по въоръженията" в Министерството на отбраната посочи, че "основната договореност с правителството на САЩ е да предоставят машината на МО на България така както сме я искали.

"Терем" ще бъде подизпълнител и ще трябва да работи съгласно критериите на Дженеръл Дайнамикс". "40% от труда ще бъде извършен в България", поясни министърът на отбраната и добави "предполага се, че има такива фирми в България, които могат да изработват такива изделия". Според него Дженеръл Дайнамикс са се насочили към производство във Велико Търново заради човешкия потенциал. Според внесения от Министерски съвет Проект за инвестиционен разход ще са необходими финансови средства от порядъка на 1.376 млрд. щатски долара (2.504 320 млрд. лв., изчислени при курс на щатския долар $1=1.82 лв.) без ДДС.

От тях 1.210 млрд. щатски долара (2.202 млрд. лв. без ДДС) за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение с прогнозна стойност 65 000 000 щатски долара ( 118 300 000лв.). Управляеми противотанкови ракети Javelin с прогнозна стойност 101 000 000 щатски долара ( 183 820 000 лв.). За вторите два проекта тепърва се очаква през 2024 г. Министерство на отбраната да получи проектодоговори. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати