Понеделник, 04 Мар 2024
           
Новини

Издирваният за убийството на Митко от Цалапица е задържан в Дания

  29.11.2023 17:06  
Издирваният за убийството на Митко от Цалапица е задържан в Дания

Рангел Бизюрев, издирван за убийството на Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица, е задържан тази сутрин в провинциален град в Дания, където е започнал работа във фирма за почистване на стъкла. Това съобщи на брифинг в Пловдив Стефан Джолев, началник сектор "Издирване" в Главна дирекция „Национална полиция“. Информацията за пребиваването му там е получена по реда на Международното полицейско сътрудничество, пише Mediapool.

В понеделник проведохме видео конферентен разговор за детайлите кога и как ще бъде задържан, посочи Джолев. Днес в 9:40 часа българско време Бизюрев е задържан. Джолев посочи, че издирването му, което продължи близо четири месеца, не е спирало нито ден. Този човек положи много усилия да се укрие и те водеха до това, че трябваше да го следваме в не една държава, коментира Джолев. По думите му издирваният е живял дълго време в чужбина и е изградил мрежа от контакти. "Със сигурност не се укриваше сам, общувал е и със свои близки", така Джолев отговори на въпроси на журналисти.

Раследващите коментираха, че Бизюрев вероятно е разполагал и с други документи за самоличност. Европейската заповед за арест е издадена без никакво забавяне в момента, в който е привлечен задочно като обвиняем, каза Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив. Тя изрази надежда датските институции да се произнесат в кратко време по отношение на искането Бизюрев да бъде предаден на българските компетентни органи.

На 20 юли, след тежък побой, тялото на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица бе намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян.

Основният заподозрян за престъплението – Рангел Бизюрев избяга от България малко след убийството. Издадена бе европейска заповед за ареста му.

Районният съд в Пловдив остави в ареста двама братя близнаци Динкови, задържани за лично укривателство по случая. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са помогнали на извършителя на убийството да избегне наказателно преследване.

Разследващите нямат доказателства, че двамата братя са участвали в самото убийство или в планирането му. Затова не са обвинени като съучастници или помагачи, а само за укривателство.

Жители на селото направиха няколко протестни шествия в Стамболийски, Пловдив и София с настояване за бърз и справедлив процес срещу всички, замесени в случая.

Разследването на убийството бе опорочено от самото начало заради забавяне от страна на МВР. Няколко дни местната полиция не е потърсила Бизюрев, а когато все пак го е направила, той вече е бил в чужбина.

Заради напрежението, предизвикано от протестите в селото, двама полицаи бяха уволнени – бившият началник на пловдивската полиция Васил Костадинов и на РПУ-то в Стамболийски – Ангел Керпиев.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати