Събота, 27 Юли 2024
           
Коментари

4-ти ден след снежната буря тротоари в центъра на София още са отрупани с изпочупени клони

   


Четвърти ден след снежната буря тротоари в центъра на София още са отрупани с изпочупени клони от дърветата. Пешеходната зона на ул."Съборна" едва днес бе разчистена от екип на дирекция "Зелена система". В повечето квартали чистенето още не е започнало, на места живеещите сами се справят, пише Дневник.

Дърво, паднало върху паркирана кола в кв."Лагера", само е нарязано, но не е преместено. Стълбът на уличното осветление е наклонен, жиците са оголени, но електрозахранването не е изключено и вечер лампата свети. Днес е започнал ремонт на стълба. Почистването на тротоарите и пространствата пред блоковете е отговорност на живеещите и на търговците за прилежащите места пред магазините им. Глобата за неизпълнение е 50 лева и се налага от Столичния инспекторат.

Приоритетно се чистят клони и дървета, паднали върху електропреносната мрежа, на трамвайните релси и уличното платно. Трамвайна линия 10 още не работи, защото трасето през гората от пл."Журналист" до Семинарията още се разчиства от общинското предприятие "Общински земи и гори".

Първо се режат и премахват опасни клони на дървета в детските градини и училищата, добавиха от общината. В извозването на падналите дървета и клони са включени и сметосъбиращите фирми, Столичният инспекторат, районите, в които има отдели БКС (Благоустройство и комунално стопанство), а другите райони наемат външни фирми за тази дейност", поясниха от общината. В понеделник кметът Васил Терзиев разпореди всички райони да извършат огледи и да предприемат мерки за разчистване на падналите дървета.

Експерти от район "Средец", на чиято територия са ул."Съборна" и площад "Света Неделя", са изготвили доклад в понеделник по разпореждане на районния кмет Трайчо Трайков, в който са посочени улиците, спирките и подлезите за почистване от клони и паднали дървета. "Докладът е изпратен на отговорните общински служби", съобщиха от района.

Опадалите листа по улиците не се събират и това може скоро да създаде проблем със запушване на канализацията още при следващия дъжд.

Токът е възстановен почти навсякъде, отговориха от "Електрохолд", собственик на дружеството ЕРМ-Запад, на въпросите на "Дневник". "До момента е възстановено електрозахранването на 444 хиляди клиенти от 459 хиляди. Продължава работата по възстановяване на електрозахранването до отдалечените и труднодостъпни местности, където преминават проводниците. Работи се и по единични адреси за възстановяване на захранването по мрежа ниско напрежение в населените места", казаха от дружеството, което отговаря за електрозахранването на София и част от Западна България.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати