Понеделник, 04 Мар 2024
           

Пеевски: Срокът на Денков изтече, мога да отида да го заместя за месец

  29.11.2023 12:39  
Пеевски: Срокът на Денков изтече, мога да отида да го заместя за месец
  BGNES

"Срокът му (на Николай Денков - б.а.) изтече, след три месеца вече няма да е премиер", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента.

Санкционираният по глобалния закон за корупция "Магнитски" Пеевски се самопредложи да отиде за месец да замести премиера. По думите му ако след този период рейтингът на Министерски съвет се вдигне, то той можело да остане начело на изпълнителната власт за постоянно.

В последните дни критиките на ДПС към Денков се засилиха. В понеделник в позиция Пеевски разкритикува премиера за непочистения сняг и обяви, че ставал за премиер. Рано тази сутрин в нова позиция той обяви, че Денков не се справя и го нарече само "онлайн премиер". Критиките продължиха и по време на брифинга.

"Да започне да работи (Николай Денков - б.а.), той нищо не прави. Рейтингите следите ли ги? Той има по-малко доверие от кабинета на Виденов. Това нормално ли е за Вас? "

Относно казуса с бламирания на първо четене бюджет на НЗОК Пеевски призова Николай Денков да не се бърка в работата на парламента. Той даде заявка, че бюджетът ще бъде приет, а в момента се разглеждат текстовете в детайл, за да бъдат коригирани в зала. По думите му проблем има текстовете за обществените поръчки за лекарствата за онкоболни.

"Да не се напряга прекомерно премиера. Да си върши другата работа, която не я върши. Хората бедстват. Четири дни без електричество. Не върши нищо тоя човек. Да си върши оперативната работа и да не се занимава с парламента. Аз казах - ако той не може да се справи, да отида да му свърша работата. Аз мога да я свърша. Той не може. Ако трябва, мога да отида за един месец да пробвам. Ако нещата са по-успешни и рейтингът е по-висок, мога да остана."

Относно твърдението, че се готви продажбата на държавни земи Пеевски заяви, че ДПС няма да допусне такова нещо, ако в действителност имало такива текстове.

"На година 90 милиона са наемите от тази земя. Защо да се продават държавните терени? Това е абсурд."

Делян Пеевски нарече заплахите на президента Румен Радев, че ще наложи вето на бюджета като популизъм. Той добави, че не иска ДПС да участва в популизъм и затова движението не подкрепило двете анкетни комисии - тази за полицейското насилие и тази за министъра на електронното управление. Депутатът е категоричен, че ролята на НС е да пише закони, а не да разследва.

offnews.bg


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати