Понеделник, 04 Мар 2024
           
Новини

Денков се закани: Ще уволня всеки полицай, който е упражнил насилие

  23.11.2023 19:40  
Денков се закани: Ще уволня всеки полицай, който е упражнил насилие

Тези полицаи, които са превишили значително правата си по време на протестите на 16 ноември, трябва да бъдат уволнени. Това заяви министър-председателят Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание, цитиран от БТА.

Премиерът каза още, че не може да се очаква от журналистите да ходят с каски на протестите. "За да гарантираме правата на гражданите за достъп до информация, първо трябва да гарантираме сигурността и правата на медиите, които отразяват такива събития, това е тяхно задължение и тяхно право, заяви Денков. Той подчерта, че огромното количество от протестиращите са използвали възможността, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решение на определени институции. Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и имат огромна вина за това, което се случи, отбеляза Денков. Той подчерта, че тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо - осъдени. Това е задължение на полицията, разследващите органи и прокуратурата, каза премиерът.

По думите му огромното количество от полицаите са изпълнили дълга си, така както трябва и могат да послужат за пример. Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си, които използваха насилие без това да бъде необходимо и поради това те трябва да бъдат разследвани и наказани, каза министър-председателят. „Тъй като имаше различни интерпретации какво очаквам от МВР, от министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали, в които ясно да е указано кое от лицата, които ги е предизвикало от протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи“, заяви Денков. По всички сигнали, свързани с насилие на полицаите, той иска яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване и тези, които са превишили правомощията си значително, според премиера трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР.

„Налага се да го кажа отново, тъй като някои от изказванията, които чувам през последните дни ме карат да си мисля, че МВР отново е тръгнало в грешна посока“, каза Денков. „Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите“, добави той. Това не е бойна зона, трябва да бъдат мирни протести. Според министър-председателя е много важно да се дефинира цялостна стратегия и план за превенция на подобни случаи в бъдеще. Нужна е стратегия за защита на журналистите на терен, каза Денков. Премиерът очаква от МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протестите като журналистите имат съответните опознавателни знаци.

Денков съобщи, че е получил информация за сигнал от организацията "Боец" към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет. Денков каза, че очаква проверка и на този сигнал, както и конкретни действия на МВР за цялостна и дълбока реформа, "така че такива хора да не могат да служат в МВР". Няма как служител на реда да отправя заплаха към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение, заяви Денков.

В зависимост от мерките, които пише в докладите, които очаквам за това как са наказани виновните, ще дефинирам отношението си към МВР и министъра, заяви министър-председателят.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати