Понеделник, 04 Мар 2024
           
Свят

Израел одобри сделка с Хамас за освобождаването на 50 заложници

  22.11.2023 09:17  
Израел одобри сделка с Хамас за освобождаването на 50 заложници

Кабинетът на Израел одобри сделка с "Хамас" за освобождаването на 50 заложници, държани в Газа, пише БНР.

Заложниците ще бъдат освободени по време на четиридневна пауза в боевете, се казва още в изявлението на кабинета на израелския премиер. 

Американският президент Джо Байдън приветства споразумението. Той заяви, че е „изключително доволен“, че някои от заложниците, които са преживели „седмици в плен и неописуемо изпитание“, ще се съберат отново със семействата си, след като сделката бъде изпълнена. Байдън благодари на лидерите на Катар и Египет за тяхното партньорство при постигането на споразумението.

Русия също приветства споразумението. В коментар на говорителя на външното министерство в Москва Мария Захарова се казва, че Русия е призовавала за това, още откакто е започнало изострянето на конфликта.

Според информацията най-малко 50 жени и деца, отвлечени в ивицата Газа на 7 октомври, ще бъдат освободени по време на 4-дневното примирие. В замяна Израел ще освободи най-малко 140 жени и непълнолетни от своите затвори, съобщават израелски медии. 

Освобождаването на всеки допълнителни 10 заложници ще удължава паузата в боевете с един ден. 

Сделката също така ще позволи на стотици камиони, превозващи хуманитарна помощ, медицински консумативи и гориво, да влязат в Газа. Тя беше одобрена от кабинета на Израел след заседание, продължило до рано тази сутрин. 

Преди срещата израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че след изтичането на примирието войната с "Хамас" ще продължи докато Израел постигне всичките си цели.

Правителството на Катар, с чието посредничество беше постигната сделката, заяви, че началният час на примирието ще бъде обявен през следващите 24 часа. Това е първото споразумението за примирие от началото на войната между Израел и "Хамас".

Американският президент Джо Байдън заяви, че е "изключително доволен", че някои от заложниците, които са преживели "седмици в плен и неописуемо изпитание", ще се съберат отново със семействата си, след като сделката бъде изпълнена. 

Той благодари на лидерите на Катар и Египет за тяхното партньорство при постигането на споразумението. 

Байдън подчерта също, че оценява "ангажимента" на израелския премиер Бенямин Нетаняху да подкрепи паузата в боевете и да осигури предоставянето на повече помощ "за облекчаване на страданието на невинни палестински семейства в Газа".


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати