Четвъртък, 30 Nov 2023
           

Половината от здравните услуги се плащат от пациентите, а само 38% ходят на профилактичен преглед

  21.11.2023 13:13  
Половината от здравните услуги се плащат от пациентите, а само 38% ходят на профилактичен преглед

Разходите за здравеопазване непрекъснато се увеличават, а 50% от здравните услуги се плащат от пациентите, като очакванията са тази тенденция да се запази и през следващата година. Липсват политики за преодоляване на критичното състоянието на общинските болници, липсата на реформи мерки за контрол. Това бяха основните критики на бизнеса по време на обсъждането на проектобюджета на НЗОК на тристранката, пише 24chasa.

38% от българите ходят на профилактичен прегледи. осигурено е финансиране за повече дейности, но трябва да използваме всички начини да информираме хората, каза заместник-министър на здравеопазването доц. Михаил Околийски. 

Продължаваме тенденцията към увеличаване на разходите за извънболнична помощ и профилактична дейност, каза пък министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Увеличава се броят на неосигурените хора, за които държавата поема все повече ангажименти. „Това е проблем, който би трябвало да ни насочи вниманието за това да се увеличава възможността здравното осигуряване да обхваща все повече от населението на България, каза Хинков.

Проектът на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. е за 8 163 353 100 лева. Това е с над 1,1 млрд. лева повече.

България е с най-ниски разходи в ЕС за здравеопазване, но все пак има напредък и ще се отлеят повече пари за превенция.