Вторник, 18 Юни 2024
           
Политика

ПП-ДБ с ново предложение за отпадане на дерогацията за Нефтохим – 15 март 2024 г.

   
ПП-ДБ с ново предложение за отпадане на дерогацията за Нефтохим – 15 март 2024 г.

"Продължаваме промяната-Демократична България" още в сряда ще внесе в парламента предложение от 15 март 2024 г. да отпадне изключението от забраната за вноса на суров руски петрол, предоставено от Брюксел за "Нефтохим". Това обяви пред журналисти депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски, който още преди ден при обсъждането и отхвърляне на предложението на ГЕРБ дерогацията да се прекрати за три дни каза, че неговата коалиция е против толкова скоростна отмяна, но е склонна това да стане през март, пише Mediapool.

Сега той обяви, че датата 15 март е обсъдена и е решено да е тя, тъй като ще е минал зимният период, който притеснява управляващите заради редица логистични ограничения при доставките на суров нефт именно зимата. Той се позова на двата секретни доклада, на чиято база при предишното обсъждане за съкращаване на разрешението за внос на руски петрол още от ноември 2023 г. бе решено той да спре на 1 октомври 2024 г.

Преди ден, на извънредно заседание на парламентарната енергийна комисия, чийто зам.-председател е Рибарски, ПП-ДБ гласува против предложението на ГЕРБ дерогацията да се отмени до три дни от влизане в сила на законовата поправка. Това разлюти вносителя ѝ и председател на комисията Делян Добрев от ГЕРБ, който се закани, че ще внесе пак предложение за въвеждане на забраната на руския петрол до 24 часа.

Това гласуване разгневи и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

"Ще смятаме, че Путин е взел властта в България".

Това заяви в сряда санкционираният по глобалния закон "Магнитски" Пеевски в отговор на въпрос какво ще се случи, ако утре в пленарната зала с гласовете на "Продължаваме промяната – Демократична Бългрия", БСП и "Възраждане" не бъде прието решението за отпадане на дерогацията на "Лукойл".

Попитан дали според него е възможно въпросът с дерогацията да счупи "сглобката", Пеевски отговори: "Аз съм положително настроен, че ще има разговор с колегите и ще спрем да финансираме руската държава и "Вагнер" с пари от "Лукойл", виждате - милиарди изтичат към Русия".

"Нямам обяснение защо за газа приехме всичко и платихме скъпо, а за петрола ще пада правителство. Кой има облага? Тези измишльотини, че било заради хората и идвала зима. А защо не направихме дерогацията да отпадне лятото", каза по-рано в сряда Бойко Борисов и даде да се разбере, че е недоволен от това, че депутатите от ПП-ДБ не са гласували "за" скоростното отпадне на дерогацията.

Борисов: Някой има облага

По думите му "някой има голяма облага от дерогацията на "Лукойл", но отказа да каже име: "Кой има облага оставям вие да разсъждавате. Това, което се прави в последната година и половина, не е в интерес на гражданите".

На въпрос дали някой се облагодетелства от дерогацията, Пеевски отговори: "Със сигурност режимът на Путин". "Имаме основателни съмнения, да видим какво се случва в митниците, защото има странни операции, за които ни се подсказва информация, но нека да видим дали е така. Утре ще си задам въпросите официално", добави той.

Пеевски се оказа допълнително поканен на насроченото за четвъртък извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет, на който службите ще бъдат изслушани за последиците от предсрочно прекратяване на правото да се внася суров руски петрол.

Още вчера Делян Добрев обяви, че няма да отиде на заседанието, защото е отхвърлено предложението му за сваляне на изключението, а Бойко Борисов в сряда също каза, че по това време има среща с европосланиците, които му били по-важни. Това е интересна реакция от негова страна при положение, че в последните две седмици той не спира да говори срещу дерогацията за "Нефтохим" и как собственикът на рафинерията "Лукойл" ощетява българите.

Преди заседанието на Съвета за сигурност към правителството обаче се очаква в пленарна зала да се решава дали окончателно да се отхвърли вече неодобреното от енергийната комисия отпадане на дерогацията за три дни.

Според сегашните законови разпоредби това трябва да стане на 1 октомври 2024 г.

Преходът не може да стане за три дни

"Вярваме, че и ГЕРБ осъзнават, че за три дни не може да се направи това преминаване на рафинерията и докладите, които бяха предложени в секретно деловодство, показват именно опасенията от рязко преминаване към неруски суров нефт", каза Радослав Рибарски.

Той препоръча на Бойко Борисов все пак утре да иде на Съвета за сигурност и да се запознае с изложените факти в докладите на службите.

"Приемаме да бъдем прикрепени към "Възраждане" и БСП", каза той относно атаките на Делян Добрев от преди ден, че ПП-ДБ влиза в съглашение с тези партии. "Но за нас е по-важно да се подсигурят доставките на хората, да има горива и цените да не се повишават", обясни Рибарски.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати