Събота, 27 Юли 2024
           
Спорт

ММС ще направи одит защо 140 клуба са изключени, ако БФС се съгласи

   

  LAP.bg

Министерството на младежта и спорта (ММС) ще се опита да бъде медиатор за подобряване на отношенията между Българския футболен съюз (БФС) и над 140 клуба, които са изключени. Това обяви министърът на спорта Димитър Илиев пред репортери, пише Дневник.

През деня министърът се срещна с представители на 145 клуба от аматьорския футбол, изключени от БФС на последния конгрес, както и с представители на футболния съюз.

"Имахме много тежък и емоционален разговор с представители и на двете страни - както на ръководството на БФС, така и на изключените клубове. Напрежението между двете страни е доста голямо. Това, което ние като медиатор направихме, е да се назначи независим одит на ситуацията, да се проверят всички факти, да се проверят всички ситуации от двете страни и обратно, при решение, че приемат и двете страни, след това ще се вземат решения да се поправят грешките, не може да има решение на този проблем без добронамерен разговори", каза министърът на спорта.

По думите му ММС ще назначи независим одит, но той ще стане факт само ако БФС се съгласи.

"Ще назначим, ние като министерство, независим одит, кантора, ще пуснем официално писмо до БФС, ако дадат съгласие, стартираме тази процедура. Питах има ли вариант да се промени решението, над 140 клуба са, това показва ненормалност. Имаме потвърждение от едната страна."

Представители на клубове, изключени от БФС, се срещнаха с министъра на спорта Димитър Илиев.

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, който присъстваше на срещата, заяви, че не може да вземе сам това решение.

"Футболният съюз е колективен орган и се управлява от Изпълнителния комитет. Предстои да получим това писмо от министерството и то да бъде обсъдено на изпълком", каза Попов.

Ходовете на министерството

Министърът на спорта беше попитан и какво ще направи при евентуален отказ на БФС да бъде извършен одит.

"Законът не ми позволява да се меся и е добре хората да го разберат. Мога ли да мина с 200 км/ч през центъра на София? Мога. Бих ли го направил? Не. Последствията са тежки. Нашата страна като медиатор е да намерим решение. Всеки страда", каза Илиев.

Спортният министър даде за пример децата, които са лишени от правото да спортуват.

Той обаче категорично заяви, че няма да кадрува и няма право да се меси във футбола.

"Някои предишни министри са си позволявали да кадруват и сега спортове копаят дъното. От колко години нямаме шахмат в България - седем. Автомобилизмът копае дъното. Спортните танци - също."

"Следващата стъпка ще е футболната общественост да си вземе сама решение, не можем да се месим. За никого не е добре това. С всяка федерация работим с правата, които посочва законът. Не може да не се намери решение. Това е с натрупване. Отборите няма да получават финансиране от общините, децата няма да има къде да играят, според мен разумът ще надделее. Като министър на спорта не мога да се намесвам оперативно", каза още Илиев

Мачът България - Унгария и петното върху футбола

Министърът на спорта коментира и горещата тема около европейската квалификация между България и Унгария, която е в четвъртък на Националния стадион "Васил Левски".

Двубоят ще бъде без публика, като БФС първоначално го премести от София в Пловдив, а след това се появи и вариант Кърджали. В последните два дни провеждането на мача беше под голям въпрос.

Илиев не е съгласен срещата да бъде без публика и призова още миналата седмица феновете да бъдат допуснати, но днес отново повтори, че не може да се намесва по този въпрос.

"Мачът България - Унгария това показва, че когато нямаш решение на един проблем, започваш с неправилни ходове да търсиш спасение за нещо, от което няма спасение. Естествено, че това е петно върху спорта и футбола."

Според него обаче феновете имат право да протестират и това е добре.

"Няма лошо хората да протестират. Това е демократично. Да затвориш мач на националния отбор, да държиш цялата футболна общественост под напрежение, говорим за неща, които са абсурдни. Неразривната връзка между феновете и играчите е любовта към спорта. Как ще затвориш стадиона?"

От БФС в лицето на Борислав Попов пък за пореден път коментираха, че решението срещата да бъде без публика е по препоръка на УЕФА и на СДВР.

"Още на 30 октомври, без да ги питаме, от СДВР ни изпратиха писмо две страници. В предпоследния абзац се казва, че "се препоръчва мачът да бъде преместен извън София". След това ние комуникирахме с УЕФА. Мачът е рисков и затова ще дойдат двама офицери по сигурността", каза Попов.

За варианта Кърджали той каза кратко: "След отказа на община Пловдив УЕФА ни попита за варианти."


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати