Вторник, 18 Юни 2024
           
Коментари

Василев: Българският народ имаше достатъчно постна пица в годините, време е да правим модерна икономика

   
Василев: Българският народ имаше достатъчно постна пица в годините, време е да правим модерна икономика

Бюджетът е разчетен при нива на събираемост, които са същите като тази година и малко по-малко от миналогодишните, които бяха събрани, така че от тази гледна точка нямаме проблеми с приходната част. Въпросът е коя част от БВП се събира като данъци. Предвидени са 37,5%, колкото и тази година. Миналата година успяхме да съберем над 38% данъци като процент от БВП, така че там нямаме проблем. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, пише БГНЕС.

„Проблемите, според мен, и това, което виждам, са, че се показва вече за трета година, че България може да има 3% дефицит, може да има истинска социална политика – виждате заложеното увеличение на доходите, над 11%, може да има рекордни инвестиции – 12 млрд. заложени като инвестиции, и всичко това да се върже с данъчната политика без да се вдигнат ставките на данъците", каза Василев.

Финансовият министър добави, че тази година ще завършим, както и миналата година, на дефицита, който е заложен в бюджета – 3% на начислена основа. „За догодина пак сме прогнозирали 2,9% на начислена основа", допълни той. Василев е категоричен, че не е видял нито една критика, която да е базирана на сметка. „Повечето критики, които идват са базирани на различна икономическа философия – философията на постната пица", смята той.

Мисля, че българският народ имаше достатъчно постна пица в годините, каза финансовият министър, който е категоричен, че е време да правим модерна икономика, вдигане на доходите за гражданите. „Виждате, че задържаме данъчната политика, така че не се променят данъчните ставки и другото, което правим, е да има инвестиции в държавата, защото политиката, която провеждаме от 2021 г. досега е, че няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски", отбеляза Василев и допълни, че трябва да се вдигне цената на труда, да станат по-високи заплатите, а в същото време да се инвестира в нови машини, в пътища, в железници, така че държавата да може да дръпне напред. Министърът на финансите обясни, че няма да се вдигне данък сгради.

„Това, което е заложено в Закона за местни данъци и такси, е възможност на общините сами да определят данъчната си ставка и данъчната основа, каквато са имали до 2007 г., след което им е отнета", добави той, като уточни, че всяка община има възможност да използва статистиката да определи за всеки район, а не само за цялата община, ставки. По думите му това е предложение, което идва от Сдружението на общините, като изрази учудване, че ГЕРБ го атакуват, тъй като ръководството на Сдружението на общините са основно хора от политическа партия ГЕРБ. „Това е тяхно предложение, което ние вкарваме в парламента", заяви още Василев.

Финансовият министър заключи, че трябва да се направи така, че България догодина да има по-добри доходи, по-добри инвестиции и 3% бюджетен дефицит, за да останат устойчиви финансите.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати