Събота, 27 Юли 2024
           
Коментари

Симеон Дянков: Дерогацията да отпадне веднага, няма риск от дефицит на горива

   

  BGNES

Дерогацията за руския петрол трябва да отпадне веднага – с дерогация цените на горивата у нас са както европейските, не са по-ниски. Това заяви пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.  

Той подчерта, че рафинерията на „Лукойл“ в Бурлгас генерира „печалба от нашите джобове, която излиза някъде навън, не остава в българската държава“.

Дянков отхвърли аргумента на премиера и ПП, че може да се стигне до дефицит на горива при внезапно прекратяване на дерогацията.

„Има световен пазар за горива“, изтъкна той.  

Бившият финансов минисдтър поясни, че в рамките на 2-3 седмици може да се намерят алтернативи и няма да се стигне до дефицит.

Той е категоричен също, че с удължаването на дерогацията „Лукойл“ не работи по диверсифициране на доставките на суровина. Това беше другият мотив на управляващите срещу отмяната ѝ – че трябва да се даде възможност на рафинерията да премине плавно към неруски петрол.

„Ако „Лукойл“ искаше да върви към други източници, защо в момента е на почти 100% руски петрол?“ – запита Дянков, като уточни, че преди две години е рафинерията е била на 70%.  

„Въобще не мислят за диверсификация“, категоричен е бившият финансов министър. Според него руската компания цели единствено да извлече максимална печалба за сметка на българската държава.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати