Четвъртък, 30 Nov 2023
           
Политика

Кирил Петков: Няма да се сменя нито един министър без съгласието на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

  12.10.2023 19:55  
Кирил Петков: Няма да се сменя нито един министър без съгласието на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС
  BGNES

За да мине вотът на недоверие, трябват минимум 121 гласа, така че този вот няма да бъде успешен. Той се използва за предизборната кампания. Това заяви в студиото на БНТ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер на страната Кирил Петков.

„Имам чувството, че последните 60 дни в тази пленарна сесия постигнахме страшно много от реформите, които искахме да бъдат направени от предишното редовно правителство. За тези 60 дни изпълнихме 62 от 66-те реформи“, похвали се Петков.

Относно протестите на енергетиците и миньорите, депутатът от ПП-ДБ коментира, че „те са ядосани, но не от сега“, а от последните 30 години, защото са имали различни виждания как трябва да се развива енергетиката на България. По думите му, ако правителството не беше изпратило териториалните планове, държавата ни рискуваше да загуби 1,6 млрд., които биха били от огромна помощ за работещите в енергийния сектор.

Постигнахме споразумение с част от профсъюзите и енергетиците и изпратихме документ до Брюксел, в който ясно се казва, че до 2038-а година няма да има административно затваряне на централи. С други думи, държавата няма да затваря мощности, но това вероятно ще го стори пазарът заради навлизането на новите технологии, с които пазарната цена ще бъде по-ниска от тази на въглищните централи в момента. Това, което цели правителството, е единствено да не загуби средства от Европа, разясни Кирил Петков.

По темата със службите за сигурност бившият премиер изрази мнение, че трябва да им бъде направена пълна ревизия, „за да сме сигурни, че там работят най-големите специалисти в областта“.

В заключение на разговора Петков беше категоричен, че няма да се сменя нито един министър от сегашното управление, освен ако ПП-ДБ и ГЕРБ не се съгласят.