Вторник, 18 Юни 2024
           
Новини

Над 100 българи от Молдова са приети в наши университети

   
Над 100 българи от Молдова са приети в наши университети
  МОН

Над 100 студенти с молдовско гражданство от българска народност са приети във висши училища в България през академичната 2023/2024 година. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Молдова Н.Пр. Анатол Чебук.

Приемът на молдовски граждани от българска народност за студенти, докторанти и специализанти в българските висши училища се осъществява по силата на постановление на Министерския съвет, уреждащо образователната дейност сред българите в чужбина. Общият брой на студентите, без първокурсниците, от Молдова в университети в нашата страна са над 300.

Двете държави ще продължат обмена на студенти, докторанти, специализанти, изследователи и преподаватели, който е важен аспект от сътрудничеството между тях, бе договорено по време на срещата. Такова се осъществява и в средното образование като бяха обсъдени мерки за неговото разширяване и насърчаване.

В Българско неделно училище в Кишинев миналата учебна година са се обучавали 55 ученици. На децата, които изучават български език и литература в Молдова, се изпраща помощна литература. За миналата учебна година МОН осигурило за тях 1476 книги и учебно-помощна литература.

В срещата участваха също директорите на дирекции „Международно сътрудничество“ и „Висше образование“ в МОН – Веселина Ганева и Галина Дреновска.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати