Петък, 19 Юли 2024
           
Коментари

Мехмед Дикме: Земеделците имат нужда от работа, а не от меморандуми

   
Мехмед Дикме: Земеделците имат нужда от работа, а не от меморандуми

Вместо тракторите да са в София, те трябваше да орат и да сеят. Така бившият министър на земеделието Мехмед Дикме коментира темата с фермерските протести в предаването „Тази сутрин“. Според него подписаният меморандум не разрешава проблема по същество.

„Видяхме как в България сами можем да си направим проблем с едно неразумно решение на парламента. Защо приехме това решение, след като нито една от другите пет засегнати държави не е приела такова нещо? Нито Полша, нито Словакия, нито Унгария, нито Румъния са гласували за това. Даже Хърватия се присъедини към забраната на внос на украинско жито. Защо ни трябваше на нас да гласуваме за отпадането на забраната?“, попита той.

Мехмед Дикме определи логиката на това решение на парламента като „некомпетентна“. Според него е възможно да има и някакъв политически подтекст. Икономическа логика той не вижда, защото, ако въпросът се разглежда от тази гледна точка, това означава, че „Народното събрание иска да ликвидира българското производство“.

„Аз нямам нищо против от Украйна да влизат стоки, но те трябва да са произведени по критериите, по които се произвеждат те и в България. Все пак трябва да има конкурентност. А те са произведени в неконкурентна среда с неразрешени за използвани препарати за растителна защита и горива без акцизи и данъци“, каза още той.

Бившият министър на земеделието не смята, че влизащата продукция от Украйна отговаря на европейските стандарти. „Подписаният меморандум не разрешава по същество големия проблем. Ще го обясня така – все едно да дадеш храна на един гладен човек. Ще го нахраниш днес, но утре пак ще огладнее. Субсидиите, които земеделците ще получат от бюджета, ще бъдат изхарчени, но продукцията им ще продължи да залежава“, обясни той.

Мехмед Дикме подчерта, че е най-добре на гладния да се даде работа – сам да си печели парите за храна. „На земеделецът трябва да му осигуриш съответните условия, за да може той да произвежда, да продава и да има доходи. А не просто да му даваш субсидия. В момента те са притиснати в ъгъла, защото нямат пари за сеитбата “, поясни той.

Той коментира и ролята на Делян Пеевски в решаването на проблема с фермерските протести. „Възхищавам се на Делян Пеевски – превръща се в лидер на държавата. Той е основен двигател за промените в Конституцията на Република България“, отбеляза още той.

„Чудя се къде е Мустафа Карадайъ - да не е нещо болен, не му виждаме изявленията. В момента се излъчват кметовете на ДПС и виждам, че отново Делян Пеевски се изразява по темата. Няма лошо - това говори за неговата сила. Крайно време е да стане премиер и да си дойдат нещата на мястото", поясни той.

Мехмед Дикме подчерта също така, че Ахмед Доган еднолично одобрява кандидатите за кметове на ДПС. „Можете да бъдете сигурни, че посочените от ДПС кметове ще спечелят“, категоричен е той. 


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати