Петък, 19 Юли 2024
           
Политика

Денков: Имаме съгласие по почти всички точки в декларацията

   


Имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, пише БГНЕС.

Споразумението за справедлив преход ще бъде подписано до края на месец септември т.г., като в него ще бъдат разписани ангажиментите на България в сектор "Енергетика" до 2030 г. За споразумението синдикатите ще търсят подкрепата и на Народното събрание. „От първия ден на работа на това правителство има екип не само в МЕ, но и в МРРБ, МТСП и МИИ, който работи по предоговарянето на плана и всички необходими документи.

Работата не е спирала. Ние сме увлечени в конкретната работа и комуникацията не е добра. Радвам се, че имаме ангажирани социални партньори, с които направихме много покачествени документи, които да изпратим. Те могат да ни помогнат и да възстановим диалога с хората, който се е загубил“, заяви акад. Денков и подчерта, че недоверието трябва да бъде преодоляно заедно.

Той отбеляза, че срещата със синдикатите е ползотворна и предостави думата на ръководителите на двата синдиката да представят и тяхната гледна точка. Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза от своя страна, че са постигнали съгласие помалко от две седмици на националното споразумение за справедлив преход да бъде подписано.

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Димитров обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

Той посочи, че това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това. „На първо време ще стартира със сериозен ресурс, още не мога да кажа с колко", добави Димитров. Президентът на КНСБ посочи, че целият ПВУ не може да се предоговори в рамките на две седмици, но могат да се предоговорят ключови моменти от него.

"Вярваме на парламента, доколкото мислим, че е позволено да се повярва на добрите намерения", каза още Пламен Димитров. Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов добави, че е постигнато и разбирателство веднага да започне и работата по Общия устройствен план на промишления комплекс „Марица – изток“, тъй като той е елемент от огромното напрежение, както и недоверието, които съществуват там.

Припомняме, че протестиращи миньори и енергетици настояват правителството незабавно да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на НС от 12 януари 2023 г. за предоговаряне на НПВУ относно изискването за намаление с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г. 


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати