Сряда, 29 Май 2024
           
Коментари

Оранжерийните производители: Против протестите сме, да се конфискуват тракторите, купени с евросредства

   
Оранжерийните производители: Против протестите сме, да се конфискуват тракторите, купени с евросредства

Управителният съвет на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) подкрепя правителството относно решението да отпадне забраната за внос на украински селскостопански стоки и не подкрепя стачните действия на сдруженията, които участват в тях до този момент. Това се посочва в отворено писмо на НАОП, изпратено до правителството и медиите, пише 24chasa.

"Не виждаме причина животновъдите да нямат интерес от премахването на тази забрана. Реално в България има и други отрасли като индустриалната преработка на растителни масла, както и предприятията, които преработват фуражи, също и мелниците, защото все пак с отварянето на тази забрана ще се доведе до падането на цената както за населението, така и за потребителите на фуражи, но най-вече: за животновъдите. Затова не виждаме защо животновъдите участват в стачните действия, защото с тези действия правителството прави така, че ако цените са високи, са могат да паднат до конкурентните", допълват оттам.

"С цел да бъде избегнато затварянето на пътища, моля правителството да не се подава на провокации и ако трябва да бъде изменен Законът за движението по пътищата само и единствено във връзка със стачни действия, за да не може МПС-та, придобити с европейски средства и средства от националния бюджет да бъдат използвани за блокиране на пътищата. Предлагаме същите да бъдат отнемани в полза на държавата", пише още в писмото.

В заключение оранжерийните производители призоваха доходите на организаторите на стачките да бъдат проверени.

"Да се разгледат дружествата, които са получили субсидии. Не виждаме заплаха за стоките, които идват от Украйна, тъй като е ясно, че там все още субсидии няма и няма как те да се продават по-евтино от нашата цена на зърното и слънчогледа. Подкрепяме праработвателите изцяло",  гласи още писмото.

 Цялото писмо прочетете тук.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати