Петък, 19 Юли 2024
           
Коментари

Сарафов: Промяна в прокуратурата е необходима, но нейният демонтаж ще е пагубен за обществото

   


Според изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов промяна в прокуратурата е необходима, но предупреди, че нейният демонтаж и разграждане ще са пагубни за обществото.

Той възрази срещу някои от предложените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС промени, свързани с правомощията на Обвинител номер едно, сред които да дава методически указания, да възлага проверки и да иска наказания на отделни прокурори:

"В този смисъл, колеги, съществува реална опасност, вместо да се въведе реален ефективен контрол върху един главен прокурор, обществото да получи напълно безконтролни и всевластни 28 окръжни прокурори, върху които никой няма да има право да установява контрол, да осъществява проверки, ревизии, да координира и контролира тяхната дейност. Получавате 28 местни феодали", предава БНР.

Дела на трупчета няма да има, каза Сарафов. Всички проверки в прокуратурата вече са приключени и са започнали дисциплинарни производства. Има такива срещу седем магистрати по казуса "Осемте джуджета" както и в Стара Загора.

Не е приключила ревизията само на Софийската районна прокуратура. Това е така, защото обемът на работа там е много голям, каза главният прокурор и добави, че проверката е удължена с месец. 

По отношение на имунитетите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, Сарафов каза, че решението ще бъде взето от наблюдаващите прокурори. Има три възможни начина за решаване на делата спрямо тях, коментира Сарафов и посочи, че те са: да се държат на трупчета, да бъдат прекратени или да бъде внесен обвинителен акт. 

Първият вариант няма да се толерира, посочи и.ф. главен прокурор.

Сарафов коментира проекта за промяна в Конституцията на форум, организиран от Българския институт за правни инициативи и съсловните организации на съдиите, следователите и прокурорите.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати