Събота, 27 Юли 2024
           
Политика

Протестите в София: Денков ще се срещне с представители и на двата протеста

   


Два протеста ще блокират центъра на София днес и утре. Първоначално обявеният за днес протест на зърнопроизводители и техни поддръжници от други агросектори снощи беше отложен за сряда. Днес обаче пред Министерския съвет ще протестират миньори от въгледобива, водени от двата най-големи синдиката - КНСБ и "Подкрепа", пише ДНЕВНИК

 

Протестът на зърнопроизводителите е провокиран от решението на властта да не иска удължаване на забраната за внос на украинско зърно. Протестът на синдикатите от въгледобива няма конкретен повод и бе обявен вчера, след като стана известно, че по същото време в София ще протестират фермерите. Синдикатите обещаха, че в центъра на столицата по обяд ще пристигнат хиляди миньори. В късните часове на понеделник обаче зърнопроизводителите решиха да отложат похода на тракторите си за сряда. "Дневник" ще проследи хода на събитията на живо.

Премиерът Николай Денков ще се срещне с представителна група на миньорите и енергетиците около 13:30 ч. в сградата на Министерския съвет, съобщават от пресцентъра на правителството. Очаква се на нея да присъстват президентът на Конференция на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

 

Министър-председателят е отправил покана за среща и със зърнопроизводителите в 15 ч., отново в Министерския съвет, се посочва в прессъобщение на Инициативния комитет за спасяване на родното земеделие.

 

Оттам допълват, че министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пътува към сборния им пункт в района на Долни Богров, за да разговаря с тях. Това е станало след настояване за среща от страна на зърнопроизводителите.

 

След 14 ч., когато приключва протестът на миньорите, земеделците ще се отправят към Министерския съвет, за да протестират. Те ще са обаче без тежка техника.

 

На 20 септември протестът продължава, като между 5 и 7 ч. ще бъдат придвижени машините до бул. "Тодор Александров". Протестиращите в сряда ще тръгнат в 10 ч. от площада пред храм-паметник "Александър Невски" и ще се насочат към Министерския съвет.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати