Събота, 27 Юли 2024
           
Свят

Белият дом: Байдън иска да увери Зеленски, че САЩ ще останат на страната на Украйна

   


Президентът на САЩ, Джо Байдън, с нетърпение очаква срещата си с украинския президент, Володимир Зеленски, където ще има възможност да научи от него какво се случва в Украйна. Той се интересува от напредъка в украинската контраофанзива и как се развива ситуацията на бойното поле, според изявление на говорителя на Белия дом по националната сигурност, Джон Кърби, пред журналисти в Ню Йорк, цитирано от Укринформ, пише ФАКТИ

Според Кърби, президентът Байдън иска да увери Зеленски, че САЩ ще останат на страната на Украйна и ще продължат да я подкрепят толкова дълго, колкото е необходимо. Този ангажимент е важен и Байдън желае да го засили.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност подчертава, че срещата между Байдън и Зеленски е от изключително значение и се провежда в момент, когато украинските въоръжени сили продължават да постигат успехи в контранастъплението си. Същевременно Русия се насочва към нелоялни режими като Северна Корея, а международната общност поддържа подкрепа за Украйна, особено чрез така наречения "Формат от Рамщайн", предаде БТА.

Съобщава се също, че президентът Зеленски планира да посети Конгреса на САЩ по време на своето пребиваване във Вашингтон.

Кърби припомня, че Зеленски винаги е изразявал благодарността си към САЩ за подкрепата им към украинските въоръжени сили, както в публични изявления, така и в частни разговори. Това подчертава важността на стратегическите отношения между двете държави.

Съгласно информацията от Укринформ, Володимир Зеленски започна посещението си в САЩ, като взе участие в 78-та сесия на Общото събрание на ООН, излезе с реч пред Съвета за сигурност и проведе срещи с други чуждестранни лидери. На 21 септември той планира да посети Вашингтон.

 

 

 
 

Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати